• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.7 HDi - Jak sprawdzić która uszczelka pod głowicą i czy da się wymienić obie na aucie?

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Witam Kolegów,

zdiagnozowałem problem z "uszczelką pod głowicą" (wszystko inne wyeliminowane) w Citroen C6 2.7 Hdi. Jak najprościej będzie sprawdzić która to głowica bez zdejmowania i czy w razie czego da się obie wymienić bez wyjmowania silnika?

Z góry dziękuję za pomoc.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego pomiar ciśnienia sprężania . zresztą po żarowych , czy wtryskach też już coś widać . Możesz też pompować , jeśli daje w wyrównawczy .

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
A jakim ciśnieniem pompować w cylindry? Układ zapowietrza się bardzo powoli i jedynie przy dużym obciążeniu silnika. Prawidłowa kompresja dla tego silnika to chyba 20,3 bar. Będzie to miało sens czy lepiej zmierzyć kompresję?

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Chodzi o to że zrobienie przedniej to ułamek kosztów i czasu w porównaniu z sytuacją gdyby trzeba było robić tą od strony kabiny gdyby nie dało się jej zrobić bez wyjmowania silnika z auta. Stąd moje pytania. Ryzyko, że po czasie może paść druga zostało już zaakceptowane.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To zostaje pomiar sprężania . Swoją drogą podaj trochę więcej bo to ciśnienie , to chyba 17, 3 a nie 20. 3 .

A

Anonymous123

Pomiar cisnienia nie wiele ci da w tej sytacji, ale zrobić warto. Nie bardzo sie zgodzę z tym, ze przednia głowica to ułamek czasu i kosztow. Narobisz sie sporo a kosztow wyjdzie wiecej niz połowa kwoty jakbys robil dwie. Ja w układzie V zawsze robię dwie. Opuscisz to z zawieszeniem na jakis wózek i robisz. Duzo szybciej niz na aucie

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
To nie ma w takim razie pewnego sposobu aby sprawdzić która strona ma przedmuch?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie ma,i nie ma sensu robić uszczelki pod jedną głowicą bo efekt będzie krótkotrwały.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeżeli nie jesteś doświadczonym mechanikiem to odpuść sobie bo to kapryśny silnik i nie bardzo udany , raczej prościej będzie go wyjąć i robić bo do tylnej dostępu nie ma raczej .

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
Dziękuję za wszelkie sugestie. Na coś konkretnego/nietypowego trzeba uważać pracując przy górze tego silnika? Mam procedurę serwisową wymiany tych uszczelek i cudów tam nie znalazłem.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dziękuję za wszelkie sugestie. Na coś konkretnego/nietypowego trzeba uważać pracując przy górze tego silnika? Mam procedurę serwisową wymiany tych uszczelek i cudów tam nie znalazłem.
A po co ci cuda , chyba że śrubki chcesz wkładać tam gdzie nie trzeba ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
wypadałoby zapytać się czy skarpety zmieniasz po sztuce czy parami??;] Z uszczelkami jest tak samo. Jakoś zaden z moich klientów po tym przykładzie spierać się więcej nie chce. ;]

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak dojdzie do tylnej to OK ... tyle że nie rozumiem kupuje drogie auto a sam chce robić bo przeczytał serwisówke, zależy jaki przebieg bo mogą być zapieczone wtryski i inne przeszkody , nie ma sensu wymiana uszczelki bez weryfikacji głowicy , wymiany gumek jak i dotarcie zaworów ale .... w koncu ja sie nie znam a ma być tanio pewnie i sam sobie zrobię

Ostatnia edycja:

Hertz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
widze ze koledzy juz poplyneli :) wyluzujcie troche

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiesz , akurat w citroenie ostatnio robił kolega V benzyny ... tak że ja się orientuje ile to roboty

Do góry Bottom