• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2024 Kia/Hyundai moduł detekcji kluczyka

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Hyundai Santa Fe 2024 1.6 Hybrid. Samochód nie widzi pilota, ale nie do końca, tzn. Z pilota można go otworzyć, ale nie działa bezkluczykowy otwieranie drzwi, aby odpalić trzeba przyłożył kluczyk do Start/stop. Na liczniku informuje ze brak kluczyka. Auto miało urwane moduł i wizązke w LP zderzaku, które naprawiłem i założyłem używany moduł zgodny z 3 innymi w aucie (założyłem ze wszystkie powinny być takie same). Kable w kostce LP (8pin) połączyłem tak jak jest PP, z tym ze w PP wiązce było 7 kabli,a w lewej jest 8 (masa).Na zdjęciu wiązka z PP. I teraz pytanie jaki moduł odpowiada za widoczność kluczyka? A i baterie nowe, brak błędów po skanowaniu DTC (car scaner pro)

Załączniki

• IMG_4124.jpeg
    IMG_4124.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 16
  • IMG_4123.jpeg
    IMG_4123.jpeg
    1,4 MB · Wyświetleń: 16
  • IMG_4058.jpeg
    IMG_4058.jpeg
    2,8 MB · Wyświetleń: 15

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Dziękuję, a możesz podać miejscowość/ulicę bym trafił do odpowiedniego. Google podpowiada kilka firm.

zahyr

Bywalec
Punktów
14
Kluczyk oryg czy dorabiany? Auto eu czy USA?

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
W ASO to tylko części można kupic i to nie wszystkie. Jutro jestem umówiony z WMserwis i zobaczymy co się da zrobić.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
W ASO to tylko części można kupic i to nie wszystkie. Jutro jestem umówiony z WMserwis i zobaczymy co się da zrobić.
Bo program magazynowy mają wspólny, ale nie podłączą ci go swoim gdsem, chyba że kupili gscana,lub Zenitha. Tak to Kia/Hyundai ma rozwiązane.

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Witam, wstyd się przyznać ale problem naprawiony. Na początku 3x sprawdzałem miernikiem bezpieczniki i były ok, a dziś poprostu wymieniłem go i zaczęło działać. Nauczka na przyszłość. A do WM serwis i tak jadę, porządnie kasowanie DTC sprzętem to nie to samo co apka w telefonie, może coś z Bluelinkiem się uda.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Z Bluelinkiem to sam producent ma problemy, i wydaje update, jak i opisuje reset bluelinka plus modułu sieci(DCU).

I jak tam bluelink, UWB, kluczyki, opanowane?
nie myślałeś żeby skorzystać z funkcji klucza z telefonu?

Załączniki

• klucz cyfrowy.pdf
    75,9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
System bezkluczykowy ogarnięty, zostało spróbować coś zrobić z Bluelinkiem i użytkownikiem z US . W pon. jadę go podłączyć do Gskan.

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Zenitch Z7 to to samo co gscan3 a nawet wiecej, wiec nie ma sensu. Na blulinka w nncn z tego co pamietam to reset można było zrobić z poziomu użytkownika na radiu po przez klikanie w ekran i ustawianie kombinacji głośności. wyszedł też update na poprawienie widocznosci pilotów inteligentnych.

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
Zenitch Z7 to to samo co gscan3 a nawet wiecej, wiec nie ma sensu. Na blulinka w nncn z tego co pamietam to reset można było zrobić z poziomu użytkownika na radiu po przez klikanie w ekran i ustawianie kombinacji głośności. wyszedł też update na poprawienie widocznosci pilotów inteligentnych.
Dostałem dokument hyundai-a akcji serwisowej na reset modemu i właśnie liczę że po wejściu w Enginering mode czy jak to zwą będzie hard reset. Na razie nie udało mi się wejść w ten tryb, bo pewnie klikam w ekran nie tam gdzie trzeba , między 7,3,1. Liczę że jakoś wyzeruję ccNc i nie będzie zalogowanego użytkownika us i tego komunikatu. Już takich jak ja znam 3 osoby.

A wracając do dokumentu który załączyłeś, ciekawe czy można podmienić zUS na EU moduł DCU.

Załączniki

• IMG_4573.jpeg
    IMG_4573.jpeg
    2,7 MB · Wyświetleń: 8
Ostatnio edytowane przez moderatora:

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Nie mam pojęcia czy DCU Eu będzie chodzić, trzeba byłoby porównać na schematach EU i USA .
A wmserwis nie miał opcji konfiguracji(user option) z poziomu Z7?

Tomaszwi

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Warszawa
ccNc to sam wykasowałem w dealer mode, IMG_4690.jpeg była opcja reset i zaryzykowałem i to zrobiłem. Użytkownika nie ma , ale błąd i tak jest i pewnie zostanie. Co do kluczyka to i tak odezwę się do WM serwis o kodowanie. Czekam jeszcze na info z Italcom czy jest opcja w Gskan kasowania crashdata z modułu poduszek.
Gskan nie usunie crashdata, jest opcja dopisania nowego modułu poduszek. Co do ccNc i BlueLink to sam Hyundai ma z tym problem i wypuszcza co chwilę biuletyny serwisowe dzięki którym udało się wyzerować system.

Do góry Bottom