• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3.0 Common rail dymek

RadziuGC

Nowy
Punktów
0
Czołem użytkownicy!

Mój 3.0 crd lekko kopci. Znajomy który coś tam wie o autach oglądał to auto i jak go odpaliliśmy to po 5 minutach na postoju wbił na spore obroty (tak na ucho 4-5 tysi) i trzymał dobrą minutę. Auto mocno zakopciło na ciemno a po jakichś 30 - 40 sekundach pojawił się jasny dym. Po kolejnych 10 sekundach przestało kopcić.

Mam kilka pytań w związku z powyższym
1. Czy takie traktowanie nie jest szkodliwe dla silnika?
2. Co oznacza takie kopcenie?

Dajcie proszę znać co o tym myślicie.

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Auto straciło na mocy podczas jazdy?
Masz filtr cząstek stałych ?
Na zimnym silniku tylko kopci czy ciąglę?
Któryś wtrysk może lać i tak się dzieje. Stosowałeś jakieś dodatki czyszczące do zbiornika?

RadziuGC

Nowy
Punktów
0
Moc jest zajebista, filtr możliwe, że wycięty bo jak ostatnio zaglądałem pod niego to zobaczyłem taką plecioną złączkę mniej więcej po środku podwozia, chyba czymś takim się zastępuje dpf nie? Na ciepłym podczas normalnego jechania nie kopci, np na trasie, ale jak wyprzedzam i wdepnę mocniej to puści dymka.

EDIT
Jeszcze mi się przypomniało, że po tym gazowaniu zostawił taką plamkę sadzy/oleju na kostce.

PS. A jak uważacie, szkodliwe mocno takie gazowanie? Mogło pogorszyć sprawę?

Ostatnia edycja:

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Mój 3.0 crd lekko kopci. Znajomy który coś tam wie o autach oglądał to auto i jak go odpaliliśmy to po 5 minutach na postoju wbił na spore obroty (tak na ucho 4-5 tysi) i trzymał dobrą minutę.
Jak by się choć trochę znał to by ci jednostki nie pałował bez potrzeby.
Auto mocno zakopciło na ciemno a po jakichś 30 - 40 sekundach pojawił się jasny dym. Po kolejnych 10 sekundach przestało kopcić.
Kopcenie na ciemno nadwyżka proporcji paliwa do powietrza.
Jasny dym niespalone paliwo badź problem z katek lub wtrysk
Jesli masz plame sadzy pod wydechem do depefa juz nie ma a zapewne byl, wiec mozliwe ze cos z programem namajdrowane. Dobra rada nie dopuszczaj rzeznikow i januszy do auta, tylko jedz na diagnostykę do fachowca zanim tlok nie spłynie do miski

RadziuGC

Nowy
Punktów
0
Spoko, tylko tak ciężko dziś o fachowca, że bardziej ufa się znajomemu niż fachowcowi. Gdybym znał w Łodzi porządnego mechanika to jeździłbym i dałbym mu zarobić. Ale nie znam :/ I będę pewnie znowu losowo nowego testował do tego auta.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Spoko, tylko tak ciężko dziś o fachowca, że bardziej ufa się znajomemu niż fachowcowi. Gdybym znał w Łodzi porządnego mechanika to jeździłbym i dałbym mu zarobić. Ale nie znam :/ I będę pewnie znowu losowo

Są następujące możliwości:
Nauczyć sie co bedzie trwać latami i bedzie kosztować krocie, bo szkolenia sa platne do mechanikow i oczywiscie zakup sprzetu - co jest ekonomicznie nie uzasadnione

Podmieniać części w opor, aż w koncu sie trafi - to też ekonomicznie nie uzasadnione

Znaleźć fachowca. Nie wierze ze w Lodzi nie ma nikogo.

MaLCin

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sando
Nie widzac auta na zywo jak sie zachowuje to zgadywanka bo przyczyn moze byc sporo tak jak pisze dimitriew, w tak dużym mieście musi ktoś sie znac. Popatrz na necie opinie poszegolnych warsztatów,lub znajomych popytaj moze ktos poleci bo np tam cos mu robili i poszlo sprawnie i w normalnych pieniadzach.

Do góry Bottom