• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3.0 TDI CASA wyciek płynu chłodniczego miedzy głowicami

blasterpl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Gora
3.0 TDI CASA 08r wyciek płynu chłodniczego miedzy głowicami. Auto to VW Touareg , lał sie i olej i płyn , rozebrałem , pomyłem złożyłem na ori częściach i dalej się leje ale tylko płyn. Wymieniłem wszystkie o ringi i uszczelke metalowa (kupione w aso). Mam taki plan aby zdjąć kolektor ssący (będzie cokolwiek widać) i dać ciśnienie do układu chłodzenia , myślę o ok. 1bar. Czy to wystarczy aby wyciek się pokazał? A może jakiś inny patent?

Załączniki

• IMG20250108145534.jpg
    IMG20250108145534.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 32

blasterpl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Gora
Przejechałem ok. 1500km i w zbiorniczku wyrównawczym ubyło ok. 2cm poziomu. Widać płyn stoicy pomiędzy głowicami , jak stanę mocno z górki to wylew się w okolicy obudowy termostatu i ścieka na pasek osprzętu ( wtedy na kilka sekund tracę wspomaganie i ładowanie (ślizga się pasek).

pisula1

Uczestnik
Punktów
17
Miasto
Lubin
Może nie zapiąłeś którejś z opasek na wężach lub któryś wąż od chłodniczek jest nieszczelny.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
Smarowałeś oringi przed wciśnięciem ? mógł się podwinąć, mogły też być wżery na rurkach, miałem taki problem ciekł płyn z chłodniczki wymieniłem na nową ciekło dalej z podwiniętego oringu 2 razy robota

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Najczęściej uszkodzone chłodniczki oleju. Mega delikatne i przy wkładaniu egr lub generalnie szarpaniu się z rurkami łatwo uszkodzić.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Powiedzmy,ze wszystko zamontowane prawidłowo,miałem podobnie z W210 2.2 d,po zakupie auta ubywało ok.litra na 1000 km,zadnych objawów,dymienie np.Podejrzewałem wyciek,ale nigdzie żadnych oznak,tutaj wiadome skąd cieknie,u mnie dopiero barwnik w płynie(wymienionym) pokazał,że cieknie z uszczelnienia pompy,ona była widoczna,dokręcenie nic nie dało,kupiłem Kleen Flo ,uszczelniacz w płynie,bez cząstek stałych,zareagował bardzo szybko,w miejscu wycieku pojawiła się twarda brunatna skorupa,uszczelniło na amen,ponad 100 tyś km i zero dolewki płynu,nie wiem czy ten preparat jest dostępny,jest podobny L.Moly,ten pokrył miejsce w okolicach cybantu na gumowym wezu biegnącym do podgrzewacza ON w obecnym aucie,skorupą przeźroczystą,czyli musiał być już b.delikatny przeciek,zadziałał prewencyjnie,gdyz płynu nie ubywało ale wlałem profilaktycznie,K.Floo nie mogłem nigdzie kupić.Innych nie polecam,jakieś drobiny ,włókna kevlaru to nieporozumienie,skuteczne ale moga osadzić sie w nagrzewnicy i ogrzewanie kaput.Te preparaty reagują z powietrzem,niczego nie przytka,krązy cały czas rozpuszczony całkiem,i atakuje nieszczelności,poza tym poprawia smarność płynu chłodniczego,podobnie działają trombocyty w układzie krwionośnym,tamują wypływ krwi,tak to działa.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
To tak jak z granatowym cifem. Był zbyt dobry zatem już go nie ma.....

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Obstawiam że leci z chłodzenia alternatora. Musisz głębiej kopać.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Aaa to sory przyrównałem to do 5.0tdi

Do góry Bottom