• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3 wymiany sprzęgła w ciągu 30 tys km

wadim

Uczestnik
Punktów
0
za mojej kadencji nie było. Mam je od 4 lat. Wcześniej takiego problemu nie było. Auto po zakupie zrobilo ok 150 tys km zanim skończylo się sprzęgło. Kolejne zrobiło też coś koło tego. Teraz rozpieprza tarczę wyrywając sprężynę po kilku tys. Czytałem identyczny wątek na elektrodzie ale tam właściciel czy tam znajomy właściciela stwierdził, że byla to wina niedokręconej skrzyni do silnika. Wcześiej jednak mówił, że kilka razy tak się działo ze sprzęgłem. Nie sądze zatem aby był to prawdziwy powód. U mnie z resztą on odpada. Czekam na odpowiedź od autora tamtego wątku, może wniesie coś nowego

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Cosik mi się widzi że ta whiskey przyobiecana nabierze dla mnie realnych kształtów :p
Panie kolego - sprawdzenie tego łożyska to podstawa. Ono musi być sprawne. I po drugie ono składa się z tulei zewnetrznej i igiełek - takich cienkich wałeczków wewnątrz- zabezpieczone przed wypadnięciem. To igiełki muszą się swobodnie, gładko obracać. Ja zawsze myję je benzyną , przedmuchuję by zobaczyć czy wszystkie igiełki są , a następnie dobry smar stały do nich tam paluszkiem:) nanoszę aby były przykryte.
Jak powiedziałeś - tuleja - to na bank igiełki wypadły bądz celowo usunięto by wymienić łozysko a potem o tym zapomniano i tak zostało.:eek:

wadim

Uczestnik
Punktów
0
co do whisky to z chęcią je wyśle, uwierz mi :) nie ma możliwości aby je usunięto. tak jak pisałem, poprzednie sprzęglo zrobiło ok 150 tys. Ostatnie kilka wymian co kilka tys były albo przeze mnie robione albo w mojej obecności od początku do końca. Zlokalizuje co tam się wyprawia z tym łożyskiem. Masz jakieś wskazówki co do demontażu ? ktoś wspominał w temacie (nie wiem nawet czy nie Ty), że ciężko je tam zdemontować.

ewentualny zakup łożyska igiełkowego - na wymiar szukać czy serwis peugeota/fiata ? w sklepach z częściami i allegro nie widzę.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
No cięzko je wyjąć , robiłem to specjalnym sciągaczem który ma chwytaki "do zewnątrz" i wsuwane wgłąb wału korbowego. Jednak jest on delikatny i trzeba dużo ostrozności.
Jest filmik na yt jak to zrobić łatwiej , mianowocie wpycha się tam w ta dziurę gdzie siedzi łozysko smar , dość płynny taki :D
potem dopasowuje się trzpień- pobijak by był średnicy takiej jak na wałku sprzęgłowym ma ta część wchodząca w łozysko. Pobija się mołotkiem :rolleyes: w ten trzpień a smar wypcha całe łożysko.
Nie próbowałem ale powinno zadziałać. Trzeba by szmatką oslonić bo pobijany smar w oczy pewnikiem siknie :eek: i to pod dużym ciśnieniem no i moze zaboleć.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Dlatego się stosuje plastelinę. ;-)
No i trzeba uważać, bo niektóre wały korbowe mają zaślepkę która się może zdeformować i należy ją wtedy wymienić.
Inaczej wyciek oleju pewny.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
powiedz mi, skoro już wiemy, że masz troche więcej pojęcia ode mnie w tym temacie :) możliwość jakiejkolwiek weryfikacji tego łożyska czy po prostu trzeba je wyciągnąć ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Najprościej dobrać wałek o średnicy końcówki wałka sprzęgłowego, włożyć w to łożysko lub tulejkę samosmarną i pokołysać na boki.
Luz ma być minimalny w przypadku tulejki a stan łożyska sprawdzisz przez pokręcanie- wiadomo, że musi obracać się bez zacięć.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Sachs sprzedaje zestawy sprzęgłowe razem z tym łożyskiem. Niemcy się nie pitolą tylko przy wymianie zestawu wymieniają i łożysko. Jego znaczenie jest niepodważalne.
Pracowałem w renomowanym serwisie przez 9 lat jako mechanik zanim poszedłem na swoje.Wychowałem wielu uczniów zawodówek i technikum na stażu. Kto miał smykałkę to coś z tego wyniósł. Kto nie to mi klocki blachami do tarczy zakładał.
Więc nie gdybam tylko stwierdzam.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Sachs sprzedaje zestawy sprzęgłowe razem z tym łożyskiem. Niemcy się nie pitolą tylko przy wymianie zestawu wymieniają i łożysko. Jego znaczenie jest niepodważalne.
Pracowałem w renomowanym serwisie przez 9 lat jako mechanik zanim poszedłem na swoje.
Więc nie gdybam tylko stwierdzam.

kurde i jedynie Sachsa nie kładłem jeszcze do tego auta, a pewnie bym zobaczyl to łożysko. Serdeczne dzięki za pomoc. Publicznie, ponownie deklaruje whisky w przypadku eliminacji przyczyny ciągłych wymian mojego sprzęgla :)

niestety przeglądam oferty zestawów sprzęgla i łożyska prowadzącego brak. jedynie standardowo tarcza docisk i oporowe. chyba więc cięcie kosztów wzięło górę ale spytam jeszcze w sklepach mot co mają według katalogów w zestawach Sachs'a

Ostatnia edycja:

wadim

Uczestnik
Punktów
0
ale to konkretnie to łożysko czy tylko poglądowo mi wysłałeś ? ok. to jakaś c-klasa, sprawdziłem. wiem już o co chodzi. szukam jedynie tego konkretnego łożyska, żeby je gdzieś kupić.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
tylko że tam w wale chyba nie ma łożyska ;)
tulejka z brązu

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
e no nie przesadzaj ludzie nie takie rzeczy robią jak podpalisz to tylko se kłopotu narobisz ekologia i straż cię za tyłek wezmą :D

wadim

Uczestnik
Punktów
0
poki co auto u znajomego pid firma w niemczech. tam mnie nie znaja i tak latwo nie znajda :D

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wadnim, 500 dam! na benzynie zaoszczedzisz:D Codo wyciagania, sciagasz yato do takich fikusnych lozysk kosztuje 70-80pln, fakt jest delikatny, ja mam wszytskie lapki pospawane. Mysle ze problemem jest nieprawidlowo zapiete lozysko docisku. Jesli dobrze je wpiac nawet uszkodzone lozysko prowadzace w wale nie powinno sprawiac problemow, chyba ze jest nieosiowo ale wtedy zniszczylo by Ci tez lozysko w skrzyni. Nie wiem jak zapinaliscie to lozysko ale to jeden charakterystyczny klik.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Wiem, jedno klikniecie. za kazdym razem, czyli juz jakies 5-6 razy musialem je wymieniac bo wypiac sie go nie da przy rozlaczaniu. i tak daja nowe w zestawie. niemozliwe abym tyle razy zle je wpial. poza tygdyby bylo zle wpiete to by sie wypielo lub byl poblem z wysprzeglaniem chociaz w przypadku ej konkretnej konstrukcji raczej niemozliwe. hmmm 500 juz mamy. kto da wiecej ?:)

Do góry Bottom