• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

3 wymiany sprzęgła w ciągu 30 tys km

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
też mi się wydaje że przyczyna inna ale nie widzi się nie można powiedzieć

Wadnim, 500 dam! na benzynie zaoszczedzisz:D Codo wyciagania, sciagasz yato do takich fikusnych lozysk kosztuje 70-80pln, fakt jest delikatny, ja mam wszytskie lapki pospawane. Mysle ze problemem jest nieprawidlowo zapiete lozysko docisku. Jesli dobrze je wpiac nawet uszkodzone lozysko prowadzace w wale nie powinno sprawiac problemow, chyba ze jest nieosiowo ale wtedy zniszczylo by Ci tez lozysko w skrzyni. Nie wiem jak zapinaliscie to lozysko ale to jeden charakterystyczny klik.
nieosiowo to tylko marek potrafi zmontować :)

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Alez z checia odstapie ta naprawe, jakbys chcial sobie popatrzec przy okazji:) inna przyczyna w sensie nie lozysko prowadzace czy inna w sensie nie lozysko wpinane ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Był taki odcinek "Katastrofy w przestworzach" w którym nie wiadomo dlaczego samolot rozbił się zaraz po starcie...
Po długich badaniach okazało się, że pilot nie panował nad swoją... nogą.
(Jakoś nie czuł, że wciska hamulec podczas rozbiegu)
Może tu problem z lewą nogą? ;)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Był taki odcinek "Katastrofy w przestworzach" w którym nie wiadomo dlaczego samolot rozbił się zaraz po starcie...
Po długich badaniach okazało się, że pilot nie panował nad swoją... nogą.
(Jakoś nie czuł, że wciska hamulec podczas rozbiegu)
Może tu problem z lewą nogą? ;)
oglądałem

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Ale tam juz innej opcji nie ma. nowa skrzynia. kilka nowych zestawow sprzegla, stoczony zamach. zostaje to lozysko prowadzace. czytalem przed chwila artykul, ze uszkodzone daje spore obciazenia dla tarczy. to nawet dosc

U nas zawsze dwoch pilotow w kabinie. zdrowi psychicznie. zaufani. czynnik ludzki mozna wiec wyeliminowac. ale dobry ponysl. zglosze sie do programu, moze ich ekspercj cos ustala :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tfu... wypluj te słowa.
Najpierw musi być... katastrofa;)

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Ale ja chcialem tylko ich ekspertow a nie udzilu w programie. chyba, ze uznac tu katastrofe finansowa jaka ponosze kupujac kolejne zestawy sprzegla. gdyby nie to, ze nadzieja umiera ostatnia to kupilbym je hurtowo

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Kiedyś miałem taki problem w mercedesie sprinter 2.9td,urwane3 tarcze, wymienione 2 dwomasy, skrzynia biegów druga i nic dalej rwalo tarcze. Po drugim razie dałem spokój pojechał klijent do serwisu MB, tam nowe sprzęgło założyli trasa 500 km i urwana tarcza, serwis kazał w nocy zabrać auto na linie. Bus wrócił do mnie, rozebrane silnik, wal korbowy był tak krzywy, że szlifierz mówił że takiego w życiu nie widział. Od zmiany wału jest przejechane 500000 km i jest ok. Morze u ciebie trzeba też pójść w tą stronę.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
wal nie dawal tam zadnych objawow odnosnie pracy silnika ?

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Kompletnie nic nie wskazywało na to, jedna rzecz co klijent zauważył to lywarek biegów wpadal w większą wibracje pod czas przyspieszania

A może masz jakieś zdjęcie tej że nieszczesnej tarczy?

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Nie mam ale za kazdym razem wyrywa sprezyne lub rozlatuje sie na wiele kawalkow. u mnie mozliwe, ze daje objawy opisane przy zuzytym lozysku priwadzacym. oby to nie byl wal. wypieram taka mozliwosc id poczatku :)

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Jakoś tak wyszło że odpaliłem busa bez skrzyni biegów i okiem było widać że coś jest nie tak, ale tu nie było problemu żeby zapalić, u ciebie chyba bardzo się nie da go bez skrzyni zapalić. W sprinterze nie ma sprężyn w tarczy, ale urywalo blachę pomiędzy frezem a tarczą.

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Właśnie sprawdziłem w elearn w Fiacie Ducato 2,8 jest w wale "pierścień centrujący wałka skrzyni biegów". Dźwignie łożyska sprzęgła oglądałeś dokładnie? Myśle że przetoczenie koła zostało źle wykonane i/lub zmienił się kąt pracy łapy łożyska po przetoczeniu(poszło głębiej w stronę silnika).
Zamach do wymiany.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Właśnie sprawdziłem w elearn w Fiacie Ducato 2,8 jest w wale "pierścień centrujący wałka silnika skrzyni biegów". Dźwignie łożyska sprzęgła oglądałeś dokładnie? Myśle że przetoczenie koła zostało źle wykonane i/lub zmienił się kąt pracy łapy łożyska po przetoczeniu(poszło głębiej w stronę silnika).
Zamach do wymiany.
Tez sie nad tym zastanawialem czy te poltora mm, ktore oddalilo sprzeglo od dzwigni nie wplynie na jej prace, z tym ze zamach byl przetoczony przed ostatnia wymiana, wczesniej padlo kilka razy a i wczesniej i teraz objaw ten sam. wszystko super pieknie, nagle trzask, sprzegla nie ma

A ten pierscien centrujacy to to lozysko o ktorym byla dyskusja czy integralna niewymienna czesc?

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Luz osiowy wału 0,049 - 0,211
Niewspółosiowość czopów głównych 0,05
Niewspółosiowość czopów korbowodowych 0,125

Wymienna część o której była dyskusja.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Ok. serdeczne dzieki za sprawdzenie i info. moze jednak nie bedzie potrzeba kupowac nowego walu. co do zamachu to tak sobie mysle, lapa jest luzno zlaczona z lozyskien oporowymna dwoch blaszkach wiec lozysko zawsze pod tym samym katem jest ustawiobe wzgledem docisku wiec chyba predzej to stawiam na lozysko prowadzace ale moze wrzuce dla spokoju uzywane, proste lozysko

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Luz osiowy walu ma sie nijak do rozerwania tarczy, tarcze moze zabic moim zdaniem albo niewlasciwym montazem, albo zlym zasprzegleniem. Mam na mysli sytuacje gdzie tarcza nie jest dociskana rownomiernie do kola zamachowego. O przyczynach mozna dumac tygodniami, ale skoro juz masz rozebrane to zdejmij koło, przykrec na luzie do koła sprzegło, ogarnij kawałek sruby i duzej podkładki i sprawdz jak wysprzegla. Sprawdz dokładnie łapę sprzegla i swozen tej łapy, cos mi sie wydaje ze albo ona nie jest prostopadle do wałka sprzeglowego albo jest zle zamontowana.

wadim

Uczestnik
Punktów
0
Lapa sprzegla jest nowa wraz z nowa skrzynia. jest ona praktycznie niewymienna. pisalem o nowej skrzyni. objaw pozostal. czytalem artykul, niestey nie znajde go juz, ze uszkodzone lozysko prowadzace , powoduje potezne zuzycie tarczy. zly monraz odpada.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
czytalem artykul, niestey nie znajde go juz, ze uszkodzone lozysko prowadzace , powoduje potezne zuzycie tarczy. zly monraz odpada.
A ja czytałam, że picie szkodzi.
Nie będę więcej... czytała;)
PS.Bez urazy:)

Do góry Bottom