• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

722.8 Mercedes A/B klasa problem z skrzynią CVT

Bubcar

Początkujący
Punktów
1
Cześć wpadła do mnie b klasa z standardowymi błędami sterownika skrzyni, jeździła ale szarpała i tryb awaryjny wywalało, szybki demontaż sterownik wysłany do naprawy i po 3 tygodniach wrócił do auta i tu zaczęły się problemy… bo teraz nie ma tamtych błędów i trybu awaryjnego ale za to nie jedzie. Wywala błedy 2722 i 2731, hydraulikę wyczyściłem i rozebrałem dla pewności 2/3 razy czy gdzieś zaworów lub kulki nie pomyliłem, elektro zawory pomierzone każdy 5 Ohm. Ogólnie zachowuje się jakby sprzęgło się ślizgało nie zamykało, nie ma mocy, tak jak przy małej ilości oleju ale to bagnetem mierzone przy odpowiednich temp, rusza powyżej 1tys obrotów a przejechanie stopnia to 2tys, grzeje się do nawet 120/130*C, z czym tu może być problem? Jak stała bez oleju coś mogło się zapiec ?

Punktów
13
Brzmi jakby dalej coś nie grało w sterowniku albo zaworach – te skrzynie są mega czułe na olej i temperatury. Sprawdź dokładnie ciśnienia i czy sprzęgło lock-up faktycznie domyka.

Bubcar

Początkujący
Punktów
1
Wkurzyłem się i spróbowałem to rozpędzić bo albo zdechnie albo ożyje więc komp w rękę żeby widzieć temperaturę i resztę parametrów, wynik taki że w losowych momentach zaczynała działać gdy wyświetli informację żeby jechać do serwisu ale nie wywala trybu awaryjnego tzn kontrolki F jedynie blokuje możliwość zmiany biegów, które co najlepsze nie działają i tak, więc zachowanie wskazuje na brak sterowania kołami pasa

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
  • 2722 – Niedopuszczalne załączenie "bieg wsteczny" wystąpiło w (CVT), gdy dźwignia zmiany biegów "N" była załączona.
Usterka komputera sterującego skrzynią (TCM).

Bubcar

Początkujący
Punktów
1
  • 2722 – Niedopuszczalne załączenie "bieg wsteczny" wystąpiło w (CVT), gdy dźwignia zmiany biegów "N" była załączona.
Usterka komputera sterującego skrzynią (TCM).
Czyli jest opcja że naprawili jedno a uszkodzili drugie?

Do góry Bottom