• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes A klasa - W168 - Problem z odpaleniem auta (nie zapalają się kontrolki)

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
Mercedes A klasa - W168
2003r. 1,6 Benzyna + LPG

- Problem z odpaleniem auta (nie zapalają się kontrolki)

Dziś po nocnej zmianie gdy wsiadłem do auta przekręciłem zapłon, o dziwo nie zapaliły się żadne kontrolki tylko kontrolka SRS ( kluczyk jest w 3 pozycjach - 1 - zapala się SRS włącza się radio, 2 zapalają się wszystkie kontrolki, 3 - odpala się auto) po przekręceniu na pozycję 2 oraz 3 nie było żadnej reakcji. Po 10/15 razie udało się, zapaliły się kontrolki, normalnie odpaliłem auto i dojechałem do domu, na podwórku zgasiłem auto, przekręcałem kluczyk i za każdym razem mogłem odpalić samochód, co się stało?

Akumulator mam dość słaby ale chyba nie na tyle żeby nie zapaliły się kontrolki, po którymś razie się zapaliły i odpalił normalnie

Andre64

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Włocławek
Na początek odłącz klemę minusową akumulatora i po chwili podłącz, miałem już takie przypadki.

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
Na początek odłącz klemę minusową akumulatora i po chwili podłącz, miałem już takie przypadki.

Spoko, mogę tak odpalić, w nagłym przypadku, ale co jest przyczyną tego, chcę wyeliminować problem, przecież co chwila nie będę odkręcać akumulatora

kostka stacyjki może się kończyć.

jak sprawdzić tą kostkę stacyjki?

myślałem o aparacie zapłonowym lub czymś podobnym ale chyba by kontrolki zapalały się normalnie prawda?

Andre64

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Włocławek
W 168 jest strasznie czuły nie tylko na słaby akumulator, ale na słabe ładowanie również.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli to słaba bateria , to może się skończyć blokadą immo. Rachunek prosty.

trocioks

Nowy
Punktów
0
Miasto
tarnów
Witam ,macie alb wiecie gdzie znajdę instrukcje obsługi do 1,4 z 1998r

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
Problem został rozwiązany, kostka w stacyjce nie miała styków, przeczyściłem papierkiem ściernym, delikatnie podgiąłem i teraz jest ok

Do góry Bottom