• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra J 2011r. 1.4 A14XER - problem z odpaleniem po nocy

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
EVAP zaślep może. Tak mi się skojarzyło, jak przeczytałem o T-Jecie wyżej - w nich to akurat jest taki myk, że sterownik ma jakąś dodatkową korektę dla biegu jałowego, a idzie ją podejrzeć tylko w MultiEcuScanie, a od jazdy na LPG czasami się ona rozjeżdża i efekt jest taki, że przy zimnym rozruchu sterownik otwiera wtryski na jakieś chore czasy i zalewa silnik paliwem. Generalnie to nikt jeszcze tego całkiem nie rozgryzł.
Właśnie to chyba przedtem rozgryzłem, a Ty napisałeś o tym wiec jest punkt zaczepienia.
EVAP elektronicznie jest sprawny (brak błędu i tyka po podaniu prądów) natomiast jakbym w niego nie dmuchał jest pełny przelot...
Miejmy nadzieje. na jutro rano jest zamówiony nowy ale z rana będę próbował na zaślepionym palić.
Dam znać

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Rozgryźli 15 lat temu. Sprawa jest prosta jak kij od miotły. Po jeździe na gazie wtryski są suche jak pieprz bo paliwo w nich całkowicie odparuje. Dlatego po zakończonym dniu 1000 m przed domem przełączamy się na benzynę i rano nie mamy problemu z uruchomieniem
silnika.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
Rozgryźli 15 lat temu. Sprawa jest prosta jak kij od miotły. Po jeździe na gazie wtryski są suche jak pieprz bo paliwo w nich całkowicie odparuje. Dlatego po zakończonym dniu 1000 m przed domem przełączamy się na benzynę i rano nie mamy problemu z uruchomieniem
silnika.
kobieta jeździła tydzień czasu na samej benzynie...

Styber

SuperMechanior
Punktów
55
EVAP zaślep może. Tak mi się skojarzyło, jak przeczytałem o T-Jecie wyżej - w nich to akurat jest taki myk, że sterownik ma jakąś dodatkową korektę dla biegu jałowego, a idzie ją podejrzeć tylko w MultiEcuScanie, a od jazdy na LPG czasami się ona rozjeżdża i efekt jest taki, że przy zimnym rozruchu sterownik otwiera wtryski na jakieś chore czasy i zalewa silnik paliwem. Generalnie to nikt jeszcze tego całkiem nie rozgryzł.
Być może. W aucie, które ja robiłem nie było LPG, a nie chciał palić z rańca.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
silnika.
Bzdurzysz, dziadziu. Idąc tym tokiem rozumowania to każdy samochód z LPG powinien mieć taki problem, a obaj wiemy, że tak nie jest.

Być może. W aucie, które ja robiłem nie było LPG, a nie chciał palić z rańca.
A to ciekawe w sumie. Coś pewnie z początku produkcji bardziej?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Udzieliłeś jednej porady na tym forum a zachowujesz się jak admin.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Bo wytykam ci wygadywanie bredni? A to do tego trzeba mieć jakieś uprawnienia?

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Czy ktoś jeszcze miał opisywany problem z tematu. Też do mnie taki trafił. Nowy rozrząd. Bez LPG. Po zasterowaniu 4x pompki paliwa przez interfejs odpala normalnie. Zmieniona pompa z koszem i bez zmian. Listwa sprawdzona na nad i pod ciśnienie trzyma. Jeździ błędów nic nie wywala. Tylko problem z odpalaniem po postoju.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Jeszcze przed sylwestrem się udało uleczyć. Pomimo prawidłowych wskazań na testerze (były różnice między temperaturami różnych czynników auta rzędu 1 stopnia ) winny okazał się czujnik temperatury płynu. 25zl i po kłopocie.

ZagajGsi

Uczestnik
Punktów
3
U mnie komp też pokazywał dobrze ale Ma to sens. Bo jest teraz zimno i problemu nie ma... Wrócę do tematu w lecie :) dzięki za podsunięcie pomysłu

szary1977

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Krupski Młyn
Jeszcze przed sylwestrem się udało uleczyć. Pomimo prawidłowych wskazań na testerze (były różnice między temperaturami różnych czynników auta rzędu 1 stopnia ) winny okazał się czujnik temperatury płynu. 25zl i po kłopocie.
Jak dla mnie to trochę dziwne jak jeżeli czujnik dawał znać ECU prawidłową temperaturę to powinien normalnie odpalić. A patrzyłeś jaki był pomiar temperatur podczas uruchamiania silnika? Bo przy syna Astrze H GTC miałem takie coś że latem jak pracowała sprężarka klimatyzacji to pokazywało zbyt niskie podciśnienie w kolektorze ale jak popiołem wakuometr to podciśnienie było książkowe i jak się okazało to problemem była zbyt słaba masa na ECU. A patrzyłeś czy trzyma ciśnienie na listwie bo w moim grande punto miałem tak że niekiedy jak go odpaliłem to delikatnie strzelał w kolektor a okazało się że winny był zawór ciśnieniowy w zbiorniku i jak się zawiesił to przepuszczał paliwo i nie było odpowiedniego ciśnienia na listwie.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Cały kosz wymieniłem. Wpadłem na pomysł diesla z dopięciem czujnika temperatury. I to był udany strzał. Bo po ponownym podpięciu i odczekaniu 1h nie palił znowu. Ponowne odpięcie - pali. Zakupiony nowy i do dziś jest malina. Lepiej założyć czujnik za 30 na początek niż nie trafić w kosz zbiornika za 450. Teraz opowiadałem te historie znajomemu i te miał podobny przypadek w fiacie. Tam kosztów z 2000 poszło nie licząc dochodzenia i wymian a rozwiązanie jak w opisanym przypadku. I też wskazania były ok.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Czyli wymiana czujnika temperatury który wskazuje poprawnie pomogła?

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Temperatura zewnętrzna była 3 stopnie a czujniki temperatur odczytane interfejsem w silniku wskazywały od 2 do 4. To sprawdzałem na samym początku . Ten stary nawet jak trzymałem w ręce to normalnie temperatura rosła - patrząc w interfejsie.

Do góry Bottom