• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A-klasa W 168 wymiana czujnika wałka rozrządu - jaki założyć?

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Witam,
mam w swojej A-klasie 1.6 benzyna do wymiany czujnik wałka rozrządu i tak się zastanawiam czy założyć nowy zamiennik w rodzaju np. NTY, Febi czy jednak lepszy będzie używany/sprawny oryginalny (nowego nie biorę pod uwagę, bo pytałem w serwisie i mają, ale cena to.....900zł
Shocked

Z jednej strony myślę, że taki czujnik to nie technologia kosmiczna i zamiennik powinien dać radę, ale znów wiadomo, ze oryginał byłby teoretycznie pewniejszy...tylko jak długo będzie działał to loteria, no nie wiem
Rolling Eyes

Co sądzicie, możecie coś doradzić/zasugerować w tej kwestii?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
196
Witam,
mam w swojej A-klasie 1.6 benzyna do wymiany czujnik wałka rozrządu i tak się zastanawiam czy założyć nowy zamiennik w rodzaju np. NTY, Febi czy jednak lepszy będzie używany/sprawny oryginalny (nowego nie biorę pod uwagę, bo pytałem w serwisie i mają, ale cena to.....900zł
Shocked

Z jednej strony myślę, że taki czujnik to nie technologia kosmiczna i zamiennik powinien dać radę, ale znów wiadomo, ze oryginał byłby teoretycznie pewniejszy...tylko jak długo będzie działał to loteria, no nie wiem
Rolling Eyes

Co sądzicie, możecie coś doradzić/zasugerować w tej kwestii?
Z czujników to hella trzyma jakiś poziom , febi ostatecznie może zostać a nty ,maxgear,Delphi unikaj elektroniki . Mercedes jest porąbany jeśli chodzi o czujniki , np taki ABS spotkałem się że w Vito założyłem najdroższe zamienniki i nie działały dopiero oryginał zadziałał.

andrzej K.

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Kraków
Dzięki za sugestię.
Jednak poszukałem ,znalazłem i kupiłem czujnik oryginalny używany z 1 miesięczną gwarancją rozruchową.
Założę i będę sprawdzał jak się sprawuje, myślę, że będzie pozytywnie.
A Mercedes fakt jest mocno "wybredny" jeżeli chodzi o czujniki, ale nie tylko one potrafią sprawić kłopot w wersji z zamiennikiem.

Do góry Bottom