• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A klasa - W168 - Dobre Hamulce ale twardy pedał

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
Witam mam taki problem, robiłem hamulce w moim aucie (wymiana klocków tył+przód, nowy płyn w układzie) auto hamuje bardzo dobrze ale hamulec jest twardy jak przy odpowietrzaniu, dosyć mocno go trzeba docisnąć schodzi około 3/4 cm i hamuje bardzo dobrze, jak sprawdzić czy mam dobre serwo i pompę wacum? od pompy w aucie benzynowym gdzie rozchodzi się podciśnienie pytam bo chcę sprawdzić szczelność.

W168
1.6 Benzyna
2003r.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Benzyna pewnie bierze podciśnienie do serwa z kolektora dolotowego, nie ma pompy vacum. Ale czemu po wymianie klocków i tarcz miałoby dojść do awarii wspomagania hamowania? Nieszczelność serwa i i układu podciśnieniowego najczęściej słychać. Raczej stawiam na to że źle odpowietrzyłeś układ.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Pompy ni ma.... Podciśnienie do servo jest podawane z kolektora ssącego.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
podciśnienie z kolektora, jak pedał twardy to nie jest zapowietrzony, jak dobrze hamuje, to może wcześniej było zapowietrzone i peda wpadywał?

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
przed wymianą też taki pedał miałem, myślałem że coś się poprawi po wymianie płynu i odpowietrzeniu

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Naciśnij hamulec i przy wciśniętym odpalaj auto. Jak pedał lekko wpadnie głębiej to znaczy ,że serwo działa

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Proszę nie dorabiaj teorii.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
podłącz vacuometr pod serwo sprawdź szczelność serwa, sprawdź przewód od kolektora ssącego do serwa pod względem nieszczelności zapchania itd. Jeśli to jest wszystko dobrze prawdopodobnie pompka hamulcowa... Miałem tak kiedyś w czymś..

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
jaką wartość powinien pokazać vacuometr jak go podłącze do przewodu ktory wchodzi do serwa?

W jaki sposób sprawdzic szczelność serwa?

Ostatnia edycja:

szejker1988

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Złotoryja
Trzymałem mocno pedał hamulca podczas odpalania auta i opadł okolo 1cm czułem cały czas ze jest twardy

kolkoMB

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
rzeszow
a jakie klocki zamontowales bo ja mialem ostatnio takie co auta nie mogly zatrzymac hehe juz calkiem nas chinole opanowały

Do góry Bottom