• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A klasa w169 1.5i nie pali na 4 cyl.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Moim zdaniem dziwna sprawa auto jak wyżej nie pracuje na 4 cylinder. Fakt że pomimo 13 bar na pozostałych cyl. na 4 pomiar wykazuje 10 bar z groszem. Moim zdaniem przy tym ciśnieniu powinnien pracować na tym cyl. Dodam że ten fakt generuje usterkę wypadania zapłonu na ostatnim cyl. Z naszej strony bez zastanowienia zostały wymienione świece zapłonowe. Pozatem została podłożona inna cewka zapłonowa. Zamienione przewody zapłonowe 1 z 4 cyl. Wyciągnięta listwa wtryskowa celem kontroli podawania paliwa. Wszystko pasuje a auto jak nie pracuje tak nie pracuje. Każda sugestia będzie mile widziana i rozpatrzona.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
680
Miasto
WLKP
I jaki finał sprawy.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Moim zdaniem dziwna sprawa auto jak wyżej nie pracuje na 4 cylinder. Fakt że pomimo 13 bar na pozostałych cyl. na 4 pomiar wykazuje 10 bar z groszem. Moim zdaniem przy tym ciśnieniu powinnien pracować na tym cyl. Dodam że ten fakt generuje usterkę wypadania zapłonu na ostatnim cyl. Z naszej strony bez zastanowienia zostały wymienione świece zapłonowe. Pozatem została podłożona inna cewka zapłonowa. Zamienione przewody zapłonowe 1 z 4 cyl. Wyciągnięta listwa wtryskowa celem kontroli podawania paliwa. Wszystko pasuje a auto jak nie pracuje tak nie pracuje. Każda sugestia będzie mile widziana i rozpatrzona.
Może sterownik wyłączą wtryskiwacz bo za małe przyśpieszenie po zapłonie

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Zastanawia mnie czy jednak te 10 bar to nie zamało. Ad pokazuje 13.5- 17 bar. Czyli by było poniżej normy.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Miałem kiedyś takiego mercedesa, objawy te same, zrobiłem głowice i dalej to samo. Wiesz co pomogło ?
Założyłem oryginalne świece i dopiero problem ustał. Cewki, wtryski, nic nie dawało rady. Oczywiście na początku założyłem nowe świece z ngk, co sie później okazało to przez to miałem tyle roboty.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Miałem kiedyś takiego mercedesa, objawy te same, zrobiłem głowice i dalej to samo. Wiesz co pomogło ?
Założyłem oryginalne świece i dopiero problem ustał. Cewki, wtryski, nic nie dawało rady. Oczywiście na początku założyłem nowe świece z ngk, co sie później okazało to przez to miałem tyle roboty.
Aż nie do pomyślenia.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Też była różnica w ciśnieniach sprężania ?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
U mnie było na każdym inne ciśnienie nie pamietam jakie ale dlatego też zdjąłem głowice i dalej nie chodził, dopiero wymiana świec na oe zalatwila sprawę

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Heh u mnie wymiana świec na ori nie pomogła. Zaproponuję demontaż głowicy klijentowi a jak będzie kręcił nosem to będzie wyjazd z baru. Tu innej opcji nie widzę.

Do góry Bottom