• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A nie pali Ford Focus 75kw 1.8TDDI 2002r

siemen89

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z swoim focusem w listopadzie 2014r byl w serwisie bo padł sterownik pompy zaprowadziłem kazałem sprawdzić pompę i wymienić wszystko co trzeba było mechanik powiedział że na tej pompie jeszcze bardzo długo pojeżdżę wymienił sterownik i zawór na pompie i nie chciał palić im okazało się że gdzieś cofa paliwo do zbiornika wszystko cacy odebrałem jezdził palił wszystko a 3 miesiace potem styczen pojechalem do sklepu wrocilem pall przyszedl czas jechac do pracy odpalilem auto pochodzil sobie na wolnych okolo 1min i zgasł i od tamtej pory nie moge odpalic wymienilem filtr paliwa zalalem caly układ i dalej nie chce palic jak pryskam plakiem to sie odzywa ale nie moze wkrecic sie na obroty nie wiem co jest czyżby była powtórka z pompa ?/
Proszę o jakąś podpowiedz. Dziekuje z góry

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Załóżmy,że sterownik pompy wtryskowej jest dobry,myślę,że powinieneś sprawdzić czujnik wałka rozrządu.
Zaraz panowie na plaku to on chodzi jak stary ssak więc po co mu czujnik wałka nawet czujnika wału nie potrzebuje , te pompy lubią się zacierać a bez czujnika walka i tak zapali , a padniętym wału nie .

siemen89

Początkujący
Punktów
0
czujnik jest sprawdzony, tak jak pisałem na plaku się odzywa ale nie może zapalić mimo tego zachowuje sie jak by chcial a nie mogl, sprawdzalem wtryski nie sa zapowietrzone paliwo podaje pompa na wtryski z 4 wtrysków sika paliwem

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Może zapalić,ale nie musi,uszkodzenie czujnika wałka rozrządu objawia się migotaniem kontrolki świec żarowych,kłopotem uruchomienia na zimnym i gorącym silniku,ale także brak możliwości jego uruchomienia,chodzi tutaj o ten konkretny silnik oraz jego rozwinięcia ,zresztą nie tylko.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
no jak krece rozrusznikiem to przy kreceniu kontrolka swiec mruga no ale czujnik byl sprawdzany. a po za tym to zanim mi padl to chodzil przez 1min na wolnych to by czujnik padl i w tym momencie by zgasł ?/

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Plack idzie z powietrzem,układ wtryskowy nic do niego nie ma.Oczywiście czujnik walka to jedno,czujnik wału to drugie,może być albo to,albo to.To typowe słabe punkty tych silników poza oczywiście sterownikiem pompy wtryskowej i zbyt cienką ścianką 1 cylindra(zbyt duże wyfrezowanie w bloku silnika na miejsce pompy cieczy chłodzącej),poza tym te silniki lubią tracić kompresję nagle,zwłaszcza na tym pierwszym garze.Silnik TD borykał się z tym problemem a blok ten sam wykorzystano do TDDi.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
a moze byc ze wtedy w serwisie co byl cos zjebali mechanicy bo on mial filtr paliwa orginalny z przeplywka a zalozyli na dwie rurki wlot i wylo przeplywki nie ma zrobione na krotko powrot paliwa prosto do zbiornika moze byc tego przyczyna tez ?/ jak zalalem filrt paliwa i caly uklad krecilem i paliwo z filtra gdzies ucieklo

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
36
pod kompa, zobaczymy jakie błędy wypluje, kontrola obrotów wału jak mówią koledzy i obroty pompy (powinny być o połowe mniejsze podczas rozruchu) może być że mechanik lekko uszkodził taśmę czujnika, po drugie jak wymieniał to pewnie ten nieszczęsny traznystor w pompie, za taka przyjemność wołają 500zł

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Czyli nie masz pewności,że wtryski wtryskują paliwo.Nie rozumiem,jak to nie ma przepływki?! Jeśli paliwo cofa ,występuje gdzieś nieszczelność ,no to lipa!

siemen89

Początkujący
Punktów
0
no wtedy u mechanikow powiedzieli ze nie chcial im palic na tamtym filtrze a byl nowy boscha zrobili prowizorke filtr ma wlot i wylot, wlasnie sprawdzalem caly uklad i nie widac tego zeby gdzies uciekalo paliwo, no chyba bd najlepiej jak zaprowadze do mechanika jakiegos dobrego

pod kompa, zobaczymy jakie błędy wypluje, kontrola obrotów wału jak mówią koledzy i obroty pompy (powinny być o połowe mniejsze podczas rozruchu) może być że mechanik lekko uszkodził taśmę czujnika, po drugie jak wymieniał to pewnie ten nieszczęsny traznystor w pompie, za taka przyjemność wołają 500zł

Kolego sterownik po wymianie na nowy byl sprawdzany dwa razy i jest sprawny

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
36
nowy czy inny używany?? tą część akurat lepiej naprawić niż wymieniać chyba że na nowy ;)

jak sprawdzisz sterownik w stanie wymontowanym??
jak nie zamontujesz i odpalisz to się nie przekonasz

siemen89

Początkujący
Punktów
0
nowy bo stary spalił się i jak zaprowadziłem auto do diesla serwisu z certyfikatami napraw i regeneracja pomp wtryskowych vp44 sprawdzili pompe i sprawna jest a wymienili na nowy sterownik zostal synchronizowany z immo. Zaprowadze auto do mechanik teraz innego i odezwe sie jak bede znal przyczyne tego problemu
Dziekuje za podpowiedzi pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli nie padł tranzystor w sterowniku pompy to wygląda na to, że przytarta. Podłącz po kompa i odczytaj błędy.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
właśnie zabrali auto do warsztatu dam znać co było przyczyną dałem im nowy czujnik położenia wału, maja podpiąć pod komputer sprawdzić błędy

Do góry Bottom