• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A nie pali Ford Focus 75kw 1.8TDDI 2002r

siemen89

Początkujący
Punktów
0
Witam mam problem z swoim focusem w listopadzie 2014r byl w serwisie bo padł sterownik pompy zaprowadziłem kazałem sprawdzić pompę i wymienić wszystko co trzeba było mechanik powiedział że na tej pompie jeszcze bardzo długo pojeżdżę wymienił sterownik i zawór na pompie i nie chciał palić im okazało się że gdzieś cofa paliwo do zbiornika wszystko cacy odebrałem jezdził palił wszystko a 3 miesiace potem styczen pojechalem do sklepu wrocilem pall przyszedl czas jechac do pracy odpalilem auto pochodzil sobie na wolnych okolo 1min i zgasł i od tamtej pory nie moge odpalic wymienilem filtr paliwa zalalem caly układ i dalej nie chce palic jak pryskam plakiem to sie odzywa ale nie moze wkrecic sie na obroty nie wiem co jest czyżby była powtórka z pompa ?/
Proszę o jakąś podpowiedz. Dziekuje z góry

siemen89

Początkujący
Punktów
0
Witam znam już pierwszą diagnozę którą postawił mechanik. mówi że padł sterownik albo czujnik w pompie jest za duże ciśnienie na wtryski czy to może być przyczyna i że po 3misiącach mógł paść sterownik znowu ?/

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To dziwna diagnoza. W pompie nie ma czujnika cisnienia, sa dwa, czujnik predkosci/kata wyprzedzenia i temperatury paliwa. Nie wiem jak zdiagnozowal duze cisnienie w pompie. Nie ma tez elektrycznej pompy, jest lopatkowa/zebata pompa wstepna w obudowie pompy. Mogl pasc elektrozawor sterowania dawka, czujnik predkosci pompy, sam sterownik, pompa padla mechanicznie. W zasadzie pompe trzeba wywalic i jednak oddac na stol. Za 1200 robili mi w wejcherowie, na razie smiga, klient mial pol roku gwarancji i jak na razie dziala po ponad roku.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
Witam wiec wiem już troche wiecej mechanik powiedział ze padł sterownik znowu zdjeli pompe wyslali do warszawy do regeneracji sterownika w poprzednim serwisie tak zle zregenerowali ze w warszawie gosciu zlapal sie za glowe gosc zregenerowal sterownik wrocila pompa mechanik zalozyl i odpalil auto. auto po chodzile pare min i znowu zgasl i przepalilo sterownik wrocila spowrotem do warszawy, mechanik powiedzil ze beda szukac przyczyny sa podejrzane dwa wtryski maja je sprawdzic czy to moze byc przyczyna przepalenia znowu sterownika bo ja juz sam nie wiem czy biora mnie na koszta czy cos zmienili czujnik polozenia walu. pompa mechanicznie jest sprawna zawor na pompie tez pozostaje kwestia przepalania sie sterownika komputer zadnych bledow nie pokazuje

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
A ja bym sprawdził węże paliwowe.
Można z bańki zapodać jedzonko bezpośrednio do pompy niech papusia , smacznego.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
no wlasnie uklad paliwowy w poprzednim serwisie byl robiony dwa weze wymienione i nie widac zeby sie cofalo paliwo

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Kiedyś miałem takiego gada:mad: peszle poprzecierały węże i sobie ssał ale nie paliwo.
Długo szukałem dopiero jak z bańki zpodałem jedzonko zagadał normalnie oczywiście po odpowietrzeniu.
Potem całą instację paliwową trzepałem i znalazłem poprzecierane węże takie plastykowe.
dałem gumowe no i zaworki zwrotne.
Eeeeeejjjjjj co się nakombinowałem no i oczywiście pompa była wydłubana i skroili mnie pompiarze za nastawnik sprawdzenie i regulację.
niepotrzebnie ale klient zapłacił bo nie był świadomy co na prawdę było

Oczywiście u Ciebie może być coś innego

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompa jest "zj***na" mechanicznie, fakt ze duze driver sterujace zaworami nie sa w stanie upalic sie z powodu nawet zwarcia przewodow zaworu dawki/zaworu kata wyprzedzenia ale tu jest myk. Sterownik jest przymocowany do pompy wiec drga z calym silnikiem. Hybryda sterownika ktora mozgi z boscha usadowili na ceramicznej plycie jest delikatna, pod wplywem wibracji sterownik na pompie powoli przestaje zdolnosc efektywnego chlodzenia tych slynnych juz tranzytorow sterujacych. Bez chlodzenia nawet nieduzy prad powoduje przegrzanie i uszkodzenie sterownika. Do tego dochodzi owa magiczna naprawa. Uwierz lub nie ale do tej ceramicznej plytki i padow lutowniczyc z tajemniczego materialu naprawde trudno cos solidnie przymocowac. Poszukaj pompiarzy z wejcherowa, ja bylem zadowolony. Zamawiasz, dostajesz pompe, i list zwrotny na swoja pompe. Jesli zostanie poprawnie zamontowana i odpowietrzona nie ma cudow musi pracowac. Historia o wtryskach jest zadziwjajaca, tam sa mechaniczne wtryski dwusprezynowe, nie sadze zeby pompa padla od tego chociaz o to musisz spytac fachowca.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
witam tu znowu ja moje auto jest już 3tydzien u mechanika założyłem nowy sterownik na pompie wtryskowej mechanicy założyli pompę i przy rozruchu wyskoczył im błąd 1608 że nie widzi pompy nie mogą go skasować przy mnie kasował i cały czas ten błąd się pokazuje oni już nie wiedzą co jest grane i ja też macie jakąś poradę z góry dzięki

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sterownik nowy i wyczyszczony z immo? Czy mało używany i zakodowany? Jeśli jest zakodowany to musisz wyciągnąć kod i zakodować na nowo inaczej nie odpali.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
sterownik jest nowy Gość twierdzi że immo ściągną, zasilanie na pompie też jest kable sprawdzone cale auto przetrzepane

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
A może podaj paliwo z bańki na krótko żeby wyeliminować lewe powietrze.

siemen89

Początkujący
Punktów
0
z banki też było podawane wogóle auto nie widzi pompy po prostu chyba trzeba będzie oddać do innego bo miesiąc to bardzo długi czas

siemen89

Początkujący
Punktów
0
wczesniej za pierwszym razem jak pompa przyjechala z regeneracji sterownika odpalil mechanik auto normalnie po chodzil i sie stero przepalil dlatego kazalem zalozyc calkiem nowy ten gosc z warszawy calkiem usuwa blokady immo mowilem mechanikowi zeby sprawdzil czujnik pedalu gazu bo jak jest walniety tez nie odpali ale bledu nie pokazuje z sensora

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skoro sterownik przepala sie po chwili pracy pompe trzeba zregenerowac kompleksowo. Takie jest zdanie ludzi od naprawy pompy :)

siemen89

Początkujący
Punktów
0
napisałem że jest nowy sterownik całkiem nowy i teraz go nie przepala ale wyskakuje błąd 1608 ze nie widzi pompy zasilanie wszystko jest na pompie mechanik nie moze bledu skasowac i przez ten blad nie moga odpalic auta

Do góry Bottom