• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 B5 - Brak napięcia na wtyczkę do cewki

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Witam, mam problem w wtyczce do cewki aktualnie nie ma napięcia czy ktoś spotkał się z czymś takim? przerwany przewód?

akurat przejeżdżał elektryk i zatrzymał się i trochę mi posprawdzał nie znalazł przekaźników które powinny być w skrzynce gdzie jest komputer obstawiał albo padnięty moduł albo przekaźnik i zrywa napięcie oraz że może alarm więc przeciął mi te dwa przewody i połączył ale to nic nie dało może nawet to sprawiło że nie ma teraz tam napięcia w tej wtyczce do cewki jak sprawdzałem miernikiem przejście to było na jeden kabel obcięty ale gdy sprawdzałem miernikiem bezpośrednio we wtyczce sprawdzając napięcie to 0 podczas próby odpalenia auta.

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
iskry na świecach brak może aparat zapłonowy się nie kręci i nie przekazuje jej? co o tym myślicie?

ma wymieniona cewke, moduł zapłonowy, kable zapłonowe, kopułkę - rozdzielacz, czujnik stukowy, czujnik wału korbowego

znajomy pożyczył komputer lecz za dużo nie udało się zrobić jak skasować błędy coś długo wczytywała elektronika silnika
IMG_20231001_140720 (1).jpg

IMG_20231001_133842.jpg

IMG_20231001_133424.jpg

Bardzo długo zatrzymał się na immobilizerze i chyba odpuścił sobie go z braku możliwości połączenia się do niego

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
aparat zapłonowy
To sprawdź bezpośrednio na cewce czy wychodzi iskra:) kabel kkl masz więc do tego potrzebujesz vcds+loader to jest najlepszy diagnoskop do tego pojazdu, co możesz zrobić to wyjmij sterownik silnika i obejrzyj w środku czy coś nie było w nim grzebane, coś czuję że nie naprawisz tego wozu bo wszystkie podpowiedzi które mi się nasuwają na myśl wymagają oscyloskopu, programatora pamięci i emulatora immo a nic z tych rzeczy nie posiadasz, można by kupić taki sterownik jak twój na allegro, kosztują od 30 zł wzwyż i go pozbawić blokady immo w bardzo łatwy sposób ale lutownicy grotowej zapewne nie posiadasz?

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
ktoś na innym forum napisał mi:
"Masz zapłon rozdzielaczowy - iskra wytwarzana jest w momencie rozwarcia styku palec/kopułka. Podłączenie bezpośrednie do cewki nie wchodzi w rachubę.
Kopułka ma być czysta, bez pęknięć (nawet mikro) i śladów zużycia styków. Palec ma być o rezystancji 1 kohm, również bez śladów zużycia."
Elektromechanika mam na 18.10.2023 więc na razie nie wiem co robić? Jeżdżę autobusem do pracy

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Samochód od 17 u Elektromechanika i jutro będzie wiadomo czy odnaleziona przyczyna wstępnie winowajcą jest paluch który nie przekazuje dalej napięcia być może kupiłem jakiś wadliwy paluch i pojeździłem na nim ok 2 tygodni i siadł.

Do tego coś elektromechanik poprawił w systemie jeśli to nie będzie paluch to może wskaże mu na synchronizację rozrządu? albo kopułka będzie także do wymiany bo wymieniałem wraz z paluchem z tego co pamiętam paluch miał taką blaszkę w miejscu wpięcia i gdy tak docisnąłem go to było słychać jak została zmiażdżona to był dość tani paluch.

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
faktycznie to była wina palucha po wymianie jeździ do tego coś mi poprawiał mi w systemie i wziął bardzo tanio 100zł

Solution

Audica2020

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Nie da się edytować postu a chciałem jeszcze podziękować wszystkim tym którzy zaglądali tu i próbowali mnie nakierować. Wielkie Dzięki Bro !!

Do góry Bottom