• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4 b6 Dziwnie skręcone koncówki drążków. Same sie skręcają FOTO

kubajvc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Witam . Po wymianie zawieszenia z przodu zaczeły mi sie skręcac same koncówki drązków . Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje . Troche to mnie niepokoi . Nie słysze nic niepokojącego w układzie jest cisza . Ale jak naprostuje ten drązek to za chwile znowu mi sie wykrzywia . załączam fotki

Kolejne pytanie zeby nie zakładac tematu . Jak sprawdzic czy poduszki amortyzatora z przodu sa zuzyte w tym modelu samochodu . ? bo zmieniłem zawieche całą a nadal cos napierdziela . taki głuchy stuk jak wjade w duza dziure albo zjade z duzego kraweznika . generalnie zawsze słychac jak koło szybko traci przyczepnosc . jak jade po nierównosciach wolno jest spokoj . ale jak na szybko sie oderwie koło od podłoża to słychac za kazdym razem

Załączniki

• IMG_20170701_112856.jpg
    IMG_20170701_112856.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 80
  • IMG_20170701_112830.jpg
    IMG_20170701_112830.jpg
    2,6 MB · Wyświetleń: 84

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Nie raz tak jeździłem i to nie jednym autem dopóki nie zamontowałem nowych i nigdy problemu żadnego nie było , napisałem mu że może wymienić, wybór należy do niego. PO za tym pojedziesz na stację kontroli i na każdej innej wyjdzie ci ilość % inna ,a bywały przypadki że nowe amory wskazywały 40% zużycia, więc jak nie puka , nie stuka, auto nie pływa , cudów nie robi - więc można jeździć i myśleć nad wymianą, więc to jeszcze nie tragedia.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jesli na stacji nie potrafią dokonać pomiaru, to tak wyjdzie. pierwszą rzeczą przed sprawdzeniem amortyzacji jest sprawdzenie cisnienia kół. jesli będzie za niskie, wyjdzie wysoka skuteczność, jeśli za wysokie, odwrotnie. wpływ ma też nacisk osi i sprawność pozostałych elementów zawieszenia. generalnie jesli wszystko jest ok za graniczną wartość uznaje zawsze 50% przód i 35% tył. wszystko zależy od wagi auta. przepisy mówią też, że różnica dopuszczalna na jednej osi to 30%. dla mnie to bzdura, bo w miarę nieodczówalne jest do max 15%

Do góry Bottom