• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[A4 B7] Jak fachowo nazywa się ta część?

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Dzisiaj wracając z trasy zatrzymałem się przed sklepem. Gdy podszedłem do auta zauważyłem wyciek z miejsca zaznaczonego na rysunku. Postanowiłem, że dojadę do domu (miałem od miejsca postoju ok 3km) i sprawdzę co to za płyn. W garażu nic już nie kapało, a posadzka w tym miejscu jest sucha.
Po przyświeceniu latarką widać było mokre elementy (ale nic nie kapało - tak jakby one tylko się "pociły").

Płyn kapał spod elementu zaznaczonego na rysunku. Są to jakieś aluminiowe rurki biegnące pod fotelem pasażera i schowane pod plastikową osłoną ( po włożeniu palca w otwory tej osłony czuć było mokry plastik).
Czy takie coś jest normalne? Co to w ogóle za część i za co ona odpowiada (te rurki).
Proszę wybaczyć niewiedzę ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o motoryzację.

PS
Autko to Audi A4 B7 3.0TDi Quattro z 2005 roku.

NewUser2k18

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Skro to chłodnica paliwa, to gdyby ona była uszkodzona, to olej napędowy wydobywał by się w momencie uruchomienia pojazdu? Chyba dobrze rozumiem?
W garażu jak i na podjeździe jest such i nie ma żadnych plam wskazujących na wyciek oleju napędowego.

Jeśli chodzi o sugestię dotyczącą klimatyzacji - czy w tym pojeździe, w tym miejscu znajduje się jakiś element tego układu z którego mógł nastąpić wyciek?

Wczoraj było bardzo gorąco i oczywiście klima działała - to potwierdza przypuszczenia @voodo .

Nikoś Dyzma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Maków
To zrob prosty test odpal auto i wkacz klimke na 5 minut. Odjedz pojazdem i jesli ujrzysz wodę to będziesz wiedzieć ską ten wyciek.

Do góry Bottom