• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 C5 1.9 tdi 110 km twarda praca i problem z ustawienie kąta wtrysku.

Kuba-majster

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Wrocław
Witam.
Mam problem z 1.9 tdi kod silnika avg.
Auto po wymianie rozrządu po jakimś tysiącu km osłabło i straciło kąt wtrysku, podmieniałem już pasek napinacz, wymieniłem panewkę na wałku pośrednim bo wałek miał dość spory luz, i nadal nie można dobrze ustawić kąta wtrysku na zimnym silniku jest ok a na ciepłym zaczyna się zmieniać. Próbowałem ustawić na czujnik zegarowy i vcds'em i caly czas to samo. Silnik pracuje dość twardo i głośno. Dodam że rozrząd składany na blokady i na popuszczonym kole od wałka. Zastanawia mnie cały czas czy wtryski są ok lub pompa nie zaczyna kuleć.

nowoa

Gaduła
Punktów
8
Miasto
zachodniopomorskie
na start sprawdz koło zębate wału, nie tak na oko tylko je odkręć i sprawdz czy nie ścina klina, a druga sprawa to podłącz go z bańki bezpośrednio, bo jak będzie miał za mało paliwa to nigdy nie utrzyma kąta wtrysku

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Na początku to co kolega pisze, ale także wtryski na stół ,bo na 98 pro przypieczone .

Kuba-majster

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Wrocław
Koło zębate wału sprawdzone i jest ok. Filtr paliwa nowy jak daje na krótko paliwko to samo.
Pozostaje tylko sprawdzić wtryski. Jeżeli nie to pompa na stół.

Do góry Bottom