• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 C5 Nie włącza sie kompresor klimy

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
A6 z 2000r po przekładce z 2.5AKE na 1.9 AWX wszystko jest dopracowane poza klimą - mianowicie w 2.5 był kompresor ze sprzęgłem magnetycznym a przy 1.9 z zaworkiem - jako że co by nie komplikować sprawy zakupiłem kompresor ze sprzęgłem magnetycznym by pasował do budy -tzn do klimatronika. Klima przekodowana z 2,5 na 1.9, był błąd czujnika związany z brakiem ciśnienia, Szczelna, gaz nabity błąd dał się skasować i zonk - nie działa-tzn nie załącz kompresora czy wiatraka. Ale co ciekawsze VCDS jak biorę test elementów układu to i sprzęgło się załącza (w trybie pulsacyjnym ) i wentylator tez się zasterowuje. Błędów brak . Macie jakieś wskazówki ? Opis grup klimy w vagu - może by mnie na coś nakierował.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Masz komunikacje pomiędzy klimatronikiem a silnikiem?
W 2,5 silnik połączony jest 3 przewodami z klimą a w tym 1,9(jak był z ori sterem) tylko jednym.
więc podejrzewam ze klimatronik nie widzi obrotów silnika

Ostatnia edycja:
  • Lubię to!
Punktów: ene

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Jutro jak znajdę chwilkę to obadam Wasze wskazówki. A ten presostat to jak pamiętam jak nie ma gazu to nie ma przejścia na dwóch pinach a na drugiej parze powinno nie być przejścia gdy będzie za duże ciśnienie. ? Czyli jak jest ok to obie pary powinny mieć przejście ? Dobrze mi się przypomina ?
Dzięki

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dwa piny są od niskiego ciśnienia - załączają sprzęgło, a dwa od wichury - na wysokie ciśnienie

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Pewnie kolega rch11 ma rację - teraz przewertowałem rozpiski i schemat klimy i jest jak napisał - z 2.5tdi było 3 przewody i z tego jeden pasował - a reszta nie była potrzebna do czasu klimy wiec się nie zagłębiałem :) Teraz muszę poszukać gdzie wpiąć te dwa przewody.
Więc presostat zostanie ewentualnie do sprawdzenia później.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom