• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 C6 6HP19 wibracje podczas przyspieszania na 2 biegu

BOGuś13

Początkujący
Punktów
0
Cześć.

Posiadam A6 C6 że skrzynią 6HP19. Podczas mocniejszego przyspieszania na 2 biegu w trybie manualnym samochód zaczyna wibrować na wyższych obrotach (powyżej 3.5tys.). Efekt podobny jest do ślizgania się sprzęgła w manualu albo sytuacji gdy bez kontroli trakcji zerwie się przyczepność kół na postoju i zaczynają one szybko podskakiwać ślizgając się na asfalcie. Na obrotomierzu nie widać żeby ślizgało się sprzęgło (obroty rosną z prędkością). Nie zapala się też kontrola trakcji. Dzieje się to tylko w trybie manualnym. Na D lub S żadnych niepokojących objawów nie ma. Po podłączeniu komputera błędów brak. Olej w skrzyni wymieniony na oryginalny ZF8 20tkm. Proszę o pomoc.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
A można zgadywac ? Przewidujesz jakies nagrody ? :) bez jazdy próbnej to wiesz. Lockup w nich działa z reguły od 3 biegu i trzęsie przy niskich obrotach i dużym momencie. Tarka pojawia się chwile po zmianie na 3. Może się ślizga na 2

BOGuś13

Początkujący
Punktów
0
Spodziewałem się jakiś sugestii ;). Objawy opisałem jak umiałem. Mam nadzieję, że ktoś na ich podstawie podpowie w którą stronę zacząć diagnostykę. Chyba właśnie od tego jest forum ;). W serwisie ASB nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi a zrobić kompletny remont skrzyni można zawsze przy czym nie zawsze jest to jedyne rozwiązanie ;).

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Sugestii typu wymień olej i będzie ok? We własnym zakresie więcej nie zrobisz. Jak ma więcej niż 250 tys to remont jest najrozsądniejszy. Żywotność skrzyni ZF jest przewidziała na 180 tys wg producenta. Możesz zacząć oczywiście od adaptacji i sterownika ale jeśli nie pomoże to już będziesz w plecy na robocie i oleju wiec to jest ryzyko które musisz ponieść. przy większych przebiegach konwerter i panewki to standard w nich Wiec i tak cię to czeka

Ostatnia edycja:

BOGuś13

Początkujący
Punktów
0
Ma 180 tyś. A da się komputerem zdiagnozować czy to konwerter czy inna rzecz?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Nie koniecznie ale można włączyć 2 manualnie i zobaczyć czy komputer zarządza lockup w momencie wibracji

BOGuś13

Początkujący
Punktów
0
Ok. W takim razie jak zarządza to znaczy, że konwerter jest ok czy do wymiany?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Bosz gdyby to było takie proste. Nie wiesz o co mi chodzi. Jeżeli na dwójce manualnej w momencie wibracji będzie „tcc open” to nie będzie wina konwertera. Jeśli tcc slipping to nie wiadomo. Jeśli nie jesteś mechanikiem i nie będziesz tego sam robił to po co ci to wiedzieć. Wkurzysz tylko mechanika swoimi sugestiami albo on umyje ręce bo mu sam kazałeś.

Do góry Bottom