• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Accord VI Coupe Sprzęgło Ślizga się

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Znajomy klient kupił accorda coupe VI chyba 98r. silnik 2.3 i fabrycznie była skrzynia automatyczna ale ta padła i zrobili w niej manuala( poprzedni właściciele) po 3 dniach jak znojomy go ma zaczęło się ślizgać sprzęgło. Kupiony nowy zestaw. Jak wyjąłem skrzynie to okazało się że wszystko jest nowe ale się ślizga, docisk był ok tylko tarcza sprzęgła była średnicą mniejsza (jakby dali za małe sprzęgło) zmontowałem wszystko do kupy na nowy sprzęgle a ono się ślizga :/ jakieś pomysły? wiem że to było przerabiane i może ktoś coś innego założył nie od tego modelu anie wszystko niby pasuje.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
A łożysko oporowe ma luz ? W Pajero 2.5td był taki pierścień na wale korbowym w miejscu przykręcania koła zamachowego o grubości ok 1 cm.

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
jutro bede zaglądał do tego auta ale jak ściągałem zamach żeby zobaczyć uszczelniacz to nie było żadnego dystansu. Muszę jutro wykręcić rozrusznik bo może będzie widać łożysko ale ogólnie wydaje mi się to jakieś sztywne bo jak jest wyprzęgnik to łapa od łożyska jest sztywna ani trochę luzu

A

Anonymous123

Nie chodzi o dystans pod kolem zanachowym tylko czy jak dociskasz skrzynie to czy nie jest za ciasno i docisk nie jest wyciśnięty

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
pod zamachem nic nie było więc nawet jakby fabrycznie coś było to by był teraz problem w drugą stronę jeśli go niema

by nam nie wyprzęgało

A

Anonymous123

pod zamachem nic nie było więc nawet jakby fabrycznie coś było to by był teraz problem w drugą stronę jeśli go niema

by nam nie wyprzęgało
Trochę nie czaje tego co napisales ale tak w skrocie. Jak sie slizga to znaczy ze nie rozlacza do końca. Jak nie rozlacza to albo dlatego ze cos blokuje łożysko albo dlatego ze lozysko nie ma gdzie sie cofnac i lekko naciska na docisk. Cudow nie ma.

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Przy montażu łożysko chodziło bez oporów na tulejce/prowadnicy. Ktoś to kiedyś przerabiał i teraz tak myślę czy ktoś czasem nie założył złej łapy od łożyska ale w sumie łożysko chowało się do samego korpusu skrzyni, chyba że wyprzęgnik jest za długo i ciągle dociska trochę... muszę to na spokojnie jutro obadać

A

Anonymous123

Zmierz jak gleboko jest lozysko jak jest maksymalnie schowane wzgledem krawedzi korpusu skrzyni( polaczenia z silnikiem) oraz ile wystaje sloneczko docisku od krawedzi bloku

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
To spróbuj go trochę popuścić i zobaczysz czy jest lepiej no i zobacz czy bolec nie był tuningowany bo takie też widziałem.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a kolo zamachowe tez bylo wymieniane?
moze sa rozne dla automatui manuala ...

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jak się to komuś uda to dostanie nagrodę Nobla zapewniam cię:D:D:D

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57

Nie może tylko na pewno, jak znajdziesz samochód gdzie są takie same to zagraj w totka-wygrana masz na 100% w kieszeni :)

Odnośnie tematu sprawdził bym czy po przykręceniu skrzyni łożysko delikatnie nie wciska już docisku.

A

Anonymous123

Zastanawiam sie po co niektórzy sie udzielają. Potem internet jest pelen bzdur a pozniej jedne z drugim klient kłóci sie ze w internecie bylo ze da sie a ty wez im wytlumacz ze w Internecie bzdury piszą.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeśli to była przeróbka to masz za cienką tarcz sprzęgłową. Sprawdź czy po skręceniu przed włożeniem skrzyni nie obrócisz tarczą.

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Winny był wyprzęgnik. Ten metalowy bolec który wychodzi z wyprzęgnika i napiera na łapę sprzęgła był chyba jakiś dotoczony i wyszlifowany bo nowy wygląda zupełnie inaczej i na nowym jest ok :) Dziękuje za wskazówki :)

Do góry Bottom