• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Adaptacja automatycznej skrzyni biegow

RDF

Początkujący
Punktów
0
Witam forumowiczów, orientujecie sie ile kosztuje adaptacja asb? Czy istnieje ryzyko uszkodzenia skrzyni podczas adaptacji? Chodzi mi raczej o komputerowa adaptacje bo podobno jest trwalsza i skuteczniejsza. Moze ktoś z was ma jakieś doświadczenia związane z moim pytaniem. Dzieki z góry za pomoc.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Romuald-f, taki fachowiec jak ty, aż dziw bierze, że nie wiesz...:p:D musisz się doposażyć w taki sprzęt : szklana-kula-ziemska-odizolowywający-śnieg-14366586.jpg :p:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Teraz używam (nie przechwalając się, konieczność) Delphi, Texa, Foxwell NT520, Launch X431 i Vas 5054.
Nie wątpię, że masz takie sprzęty...:D
Ale jak byś miał szklana-kula-ziemska-odizolowywający-śnieg-14366586.jpg , to teraz zamiast zadawać pytanie o
marka samochodu, model, rocznik, poj. silnika.
to byś -pyk i wiedział...:p:D to byś dopiero zagiął gościa od zapytania...:D

ps. podziwiam za spokój ducha do takich delikwentów...mnie wkur... bezmózgowie...:D

RDF

Początkujący
Punktów
0
Przepraszam zapomniałem napisac, zawsze pisze o marce itd, a oburzenie nie których panów moim zdaniem jest tutaj nie na miejscu. Vw passat b6 2.0 tdi rocznik 2006 modelowo 2007. Skrzynia dsg dq250 6 biegów.

RDF

Początkujący
Punktów
0
A czy Panowie nie mogą zachowywać sie jak dorośli ludzie? Przeprosilem i podałem potrzebne informacje. Zapytałem o koszt i czy jest jakieś ryzyko zniszczenia skrzyni, a zostaje cały czas obrazany.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
jeśli skrzynia nie będzie w stanie nie zaadaptować to może gorzej jeździć niz przed, ale to nie będzie oznaczało, ze decyzja była zła tylko, ze sa jakieś nieprawidłowości wiec przed robieniem czegokolwiek podejmij decyzje czy będziesz to naprawiał czy sprzedawał, bo "spróbowanie nie wchodzenia w koszta" może sie nie udać. jeżeli skrzynia jest w dobrej kondycji to będzie tylko lepiej jeździć

RDF

Początkujący
Punktów
0
jeśli skrzynia nie będzie w stanie nie zaadaptować to może gorzej jeździć niz przed, ale to nie będzie oznaczało, ze decyzja była zła tylko, ze sa jakieś nieprawidłowości wiec przed robieniem czegokolwiek podejmij decyzje czy będziesz to naprawiał czy sprzedawał, bo "spróbowanie nie wchodzenia w koszta" może sie nie udać. jeżeli skrzynia jest w dobrej kondycji to będzie tylko lepiej jeździć
Dziekuje bardzo o tego typu odpowiedź mi chodziło, konkretna odpowiedz. Dziekuje.

Ogólnie rzecz biorąc skrzynia zmienia biegi płynnie, lecz podczas redukcji z 3 na 2 na zimnym silniku pojawia sie stukniecie lub zgrzyt.

Ostatnia edycja:

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
w tym wypadku raczej nie zaszkodzi, ale raczej będziesz musiał sprawdzić zawory w pierwszej kolejności jeśli nie pomoże

RDF

Początkujący
Punktów
0
w tym wypadku raczej nie zaszkodzi, ale raczej będziesz musiał sprawdzić zawory w pierwszej kolejności jeśli nie pomoże
Ok, dziękuję bardzo. Dodam ze olej wymieniany pare dni temu, na starym filtrze nie bylo opilkow, w oleju również, mechanik stwierdził ze olej bardzo czysty, był troszeczkę ciemniejszy od nowego.

RDF

Początkujący
Punktów
0
A te stukniecie lub zgrzyt bo różnie sie to objawia, to nie wina sprzegiel? Dodam ze potrafi jeszcze stuknac z biegu 5 na 4 ale bardzo cicho i nie zawsze.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
może to może tamto. Kombinujesz.. mówiłem ze albo się szykuj na naprawę albo nie zawracaj tylka. Mamy zgadywać? Zarówno sprzeglo jak i sterowanie (mechatronika) ma wpływ na to jak zmienia biegi. Najchętniej to bym ci zaproponował nowe sprzeglo dwumase i zawory i byłbyś zadowolony ale jak chcesz iść na piechotę to łatwiej zacząć od mechatroniki zaworów bo może sprzęgła się uchowały jeszcze

gtszudi mam jutro klientkę obwód zaworu zgłasza ale myśle ze znów mi komputer skolonujesz bo w każdym sterowniku brak komunikacji wywala z tcm

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
może to może tamto. Kombinujesz.. mówiłem ze albo się szykuj na naprawę albo nie zawracaj tylka. Mamy zgadywać? Zarówno sprzeglo jak i sterowanie (mechatronika) ma wpływ na to jak zmienia biegi. Najchętniej to bym ci zaproponował nowe sprzeglo dwumase i zawory i byłbyś zadowolony ale jak chcesz iść na piechotę to łatwiej zacząć od mechatroniki zaworów bo może sprzęgła się uchowały jeszcze

gtszudi mam jutro klientkę obwód zaworu zgłasza ale myśle ze znów mi komputer skolonujesz bo w każdym sterowniku brak komunikacji wywala z tcm

spoko nie ma problemu wujek. dobrze zapakuj ;)

Do góry Bottom