• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Adapter DoIP Delphi

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Witam. Mam pytanie dotyczące adaptera DoIP do Delphi DS150E. Na jakiej zasadzie działa ten adapter.
Wiem tyle, że łączy sie go pomiędzy kablem diagnostycznym a samochodem.
Czy oprócz tego jest potrzebny jakiś kabel ethernet, który łączy się z kartą sieciową?
Czy komputer musi mieć dostęp do internetu?
Czy podczas pracy program diagnostyczny autocom łączy się z jakimś serwerem?
Chciałbym mieć pewność, że oryginalny adapter kupiony od producenta zadziała z kablem i oprogramowaniem z dalekiego wschodu.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Haha myślisz że ds 150 za 200zl od ryżowców ogarnie Ci doip? Żebyś jeszcze w programie miał dostęp do tak nowych marek. Żeby było coś co robi doip to taki sprzecik zaczyna się od 7k nie ma drogi na skróty jak chcesz robić doip to inwestuj jak nie chcesz inwestować to odsyłaj do kogoś kto ma sprzęt wiedzę i możliwości. Diagnostic over internet protocol samo z siebie się rozumie bez internetu nic nie zrobisz.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Czas na zmianę branży garażowcy

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Ryzowiec jedno płytkowy, który łączy się z BMW F40 z 2023, z Mercedes A klasa z 2020. Podejrzewam, że klon który posiadam nie jest najgorszym sortem.
Jestem świadom ile kosztuje porządny sprzęt. Pojadę na odczytanie błędów do kogoś kto nie pracuje w garażu (garazowiec) tylko w pięknym salonie wyłożonym płytkami (możliwe że takiego mechanika można nazwać salonowcem).

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Jak ten klon taki dobry, to zrób sobie aktualizacje firmware, przez stronę Delphi, Uwalisz go w sekundę,garażowcy już mają sraczkę na doip i can fd, a jak wejdzie SERMI to się skończy dłubanie w garażu.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
199
Canfd mam zestawy które robią a do doip jeszcze nie wszystko kwestia czasu. Mam w warsztacie też ktsa560 i sporo mi robi też launch .

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Jak ktoś prowadzi legalny warsztat i ma klientów umówionych na kilka tygodni do przodu to jest oczywiste, że zainwestuje w legalny sprzęt, który będzie obsługiwał najnowsze modele.
Osobiście nie prowadzę żadnego warsztatu. Auta obsługuje, te które stoją na podwórku, czasem jakieś auta znajomych. Zdaje sobie sprawę, że mam klona, który nigdy nie mógłby być połączony z serwerem producenta.
Temat założyłem, ponieważ z protokołem doip nie spotkałem się. Chciałem aby ktoś wytłumaczył mi na jakiej zasadzie jest połączenie z samochodem.
Czy interfejs łączy się z autem za pomocą adaptera, on łączy się poprzez internet do strony producenta, który zezwala na połączenie i dopiero leci protokół do samochodu?

Jak to działa?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Chodzi o sposób (prędnośc} komunikacji z samochodem po obd . Najpierw (przynajmniej ja od niej zacząłem} była linia - K , później był Can , następnie światłowód (w niektórych samochodach} , następnie Doip (LAN} , obecnie Can FD .
Kabel Doip to jest twoje najmniejsze zmartwienie . Od przyszłego roku wchodzi obligatoryjnie bramka SGW we wszystkich markach oraz certyfikat SERMI . Te dwie rzeczy wytną duża część branży w pień a gazowców i domoroślnych dłubaczy całkowicie .

Ostatnia edycja:

bystry_b

Bywalec
Punktów
9
Chodzi o sposób (prędnośc} komunikacji z samochodem po obd .
Jeśli chodzi o prędkość komunikacji a nie o połączenie się z serwerem producenta (interfejsu diagnostyczego, czy też pojazdu) to TEORETYCZNIE nie widzę problemu z podłączeniem oryginalnego adaptera DoIP do interfejsu. Wiadomo, że klon pod względem płyty głównej może czymś się różnić - no chyba, że jeszcze wchodzi w grę software.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Od przyszłego roku wchodzi obligatoryjnie bramka SGW we wszystkich markach oraz certyfikat SERMI . Te dwie rzeczy wytną duża część branży w pień a gazowców i domoroślnych dłubaczy całkowicie .
Już ochrona komponentu VAG miała być taka straszna. I jakoś różnej maści producenci interfejsów diagnostycznych dała sobie z tym radę. Od kiedy istnieje informatyka jedni tworzą zabezpieczenia, a inni je łamią. Wystarczy zapaleniec, który uprze się coś zrobić. Jednemu się nie uda, a drugi da radę. Dlatego jeszcze nikt nie wymyślił idealnego zabezpieczenia.
Myślę, że dwa-trzy lata i zacznie się produkcja sprzętu omijającego wszelkiej maści nowości

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Mniej więcej ok 2014 producenci aut przeszli z oprogramowania na płytach na serwery, pokaż mi jak ludzie to obeszli, skończyło się tym że jak ktoś potrzebuje schemat a wola się za dostęp 300zl to jest płacz, takie są to obejscia

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Mniej więcej ok 2014 producenci aut przeszli z oprogramowania na płytach na serwery
Schematy owszem. Masz rację. Jesteś tu na forum i widzisz, że jakimś cudem oferują Haynesa za 500. Np. MHH-Serwis oferuje Thinkdiaga 2 z Dziagzone i Haynesem za 1890.
Nikt nie pisze, że nagle dostaniesz wszystko za darmo. Kiedyś piracone gierki czy kasety VHS z filmami też kosztowały. Chodzi o to, że stanie się to już dostępne dla zwykłego mechanika, a nie super serwisu.
Zobacz na przykładzie Diagzone czy podobnego oprogramowania. O takich możliwościach 10 lat temu nikomu się nawet nie śniło. A interfejs do tego i to bezprzewodowy za kilka stówek?
Zobacz co może urządzenie za 500 w Mercedesie. Owszem nie jest to Star Diagnoza, ale w wielu przypadkach zupełnie starczy

malerikula

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
-27
Miasto
Rybnik
Schematy owszem. Masz rację. Jesteś tu na forum i widzisz, że jakimś cudem oferują Haynesa za 500. Np. MHH-Serwis oferuje Thinkdiaga 2 z Dziagzone i Haynesem za 1890.
Nikt nie pisze, że nagle dostaniesz wszystko za darmo. Kiedyś piracone gierki czy kasety VHS z filmami też kosztowały. Chodzi o to, że stanie się to już dostępne dla zwykłego mechanika, a nie super serwisu.
Zobacz na przykładzie Diagzone czy podobnego oprogramowania. O takich możliwościach 10 lat temu nikomu się nawet nie śniło. A interfejs do tego i to bezprzewodowy za kilka stówek?
Zobacz co może urządzenie za 500 w Mercedesie. Owszem nie jest to Star Diagnoza, ale w wielu przypadkach zupełnie starczy
Znajdź mi w haynesie schemat instalacji nox w Infiniti, czy jakaś procedurę typu wymiana club, licznika. Thindiaga mam, i jeżeli mówimy o kostce typu elm327 to rzeczywiście diagzone wymiata, zrób tym diagnostykę np kia sportage hev 2023 dokładnie interesuje mnie napięcie na celach i w jakiej ilości celki występują? W przypadku garazowcow takie diagzone to wybawienie, SERMI od pewnego roku to ma ukrócić, tak jak miało za zadanie sgw to zrobić

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
tak jak miało za zadanie sgw to zrobić
Dobrze napisałeś. Miało. I za kilka lat o SERMI też napiszesz miało. Taka zabawa w kotka i myszkę nigdy się nie skończy. Ford jak wprowadzał kody PATS to też wydawało się, że to koniec zabawy na wyższym poziomie niż odczyt i kasowanie błędów. A teraz ten wyśmiany przez Ciebie ELM 327 i darmowy Forscan pozwalają na całkiem sporo. Oryginalny VCDS też nie kosztuje zbyt wiele, a pozwala na całkiem sporo w grupie VAG. A jak chcesz więcej to zawsze możesz dozbroić się w Poldiaga i podziałać w zakresie Immo 5 jak np. zablokowane BCM 2
A to, że coś nie robi pomiaru napięcia na celach w KIA z 2023 roku... Dasz sobie rękę uciąć, że za 2 lata tego nie zrobi? Producenci wprowadzają na rynek auta i są niedopracowane bo nie mają czasu na testowanie tego co chcą wprowadzić. Stąd tyle akcji serwisowych, liftingów itp. A Ty chcesz, żeby inna firma była równie szybka? Daj im trochę czasu

Do góry Bottom