• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AdBlue zdrożeje znów o 50%, co następne?

RomanBIaly

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Środek jest produkowany w Polsce jedynie w firmie Grupa Azoty na zagranicznych licencjach. Firma zapowiada kolejny wzrost ceny o 50% w tym miesiącu. Warto zaznaczyć, że za granicą wprowadza się limity zakupu tego środka, a więc sytuacja jest poważna i nie będzie to koniec podwyżek. Oficjalnie, niektórzy europejscy producenci zatrzymują produkcje ze względu na wysokie koszty gazu.
źródło

ciekawe co następne :D

w sumie wiadomo co, akcyza na piwko leci w górę

RomanBIaly

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
a nie jest tak ze sie włącza tryb awaryjny jak brakuje?
wiec potrzebne xd

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
312
Nie, nie jest tak.
Poza tym dolewasz raz do pełna i jeździsz aż wyjeździsz, nie dolewasz tego w międzyczasie.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Łączę sie w bólu i chetnie POMOGĘ nieszczesliwym posiadaczom systemu adblue w osobowkach i ciezarowych zeby problem podwyzek tego napoju ich nie dotyczył

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Kary są za duże żeby robić offa w dużych.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Trzeba zrobić tak off że y po igrało jak pompa sprawna ( mówię o sprawnej pompie a nie o noxach ) już już dużo ciężarowych tak właśnie wypuściłem....

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Po obd to nic nie znajdą. Nie ma takiej opcji . Kiedyś padło adblue w daf xf 105 . Nasze krokodyle wzięły dowod ... I tylko zaświadczenie z serwisu daf o 100% sprawności adblue mogło coś zmienić żeby oddać flepy . Gwarantowałem gościowi że nic nie znajdą...I nie znaleźli:) ale warunek taki że pompa adblue sprawna .
A z drugiej strony nawet serwisy proponują wyłączenie adblue ....

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
W Austrii nie chcieli nawet Litwinowi błędów skasować żeby ograniczenie mocy liczył od nowa. Nam wymienili całą pompę za 26 koła zl ;)
Na szczęście auto na pakiecie serwisowym :joyful:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Jest takie coś jeszcze jak " wyłączenie trybów awaryjnych " . Robi się to za pomocą serwisowki a nie za pomocą edycji eeprom lub flash. Mam pod sobą kilkadziesiąt ciężarówek w których tryby awaryjny są wyłączone tylko i wyłącznie po to żeby złomami euro 6 zjechali do Polski.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zasadniczo adblue to jest mocznik, ktoś kiedyś próbował nasikać do zbiornika zamiast lać adblue? Pompy nie uszkodzi bo membrany lasują się od produktów ropopochodnych

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Lukki to ty jesteś truciciel planety wszyscy ci co chorują na płuca powinni podać cię o odszkodowanie

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Proszę cie! truciciel to jest ten który wycena dpf ,fap itd . Ja zawsze staram się zostawić to na miejscu tym bardziej w ciężarowym.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Proszę cie! truciciel to jest ten który wycena dpf ,fap itd . Ja zawsze staram się zostawić to na miejscu tym bardziej w ciężarowym.
Adblue potrafi uszkodzić filtr DPF, miałem z takim przypadkiem do czynienia w autobusie Solaris Urbino 12 euro 6 z silnikiem paccar, taki DPF spokojnie bez wymiany może chodzić 600kkm i więcej no chyba że niesprawny układ adblue dozuje za dużo mocznika który krystalizując się w DPFie zatyka go na amen i wtedy zostaje wymiana na nowy

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Wczoraj bralem w aso vw 62 za 10l, w hurtowniach pustki totalne.

Do góry Bottom