• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Akumulator 77 do 400zł Diesel

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Witam Serdecznie mam takie pytanie,otóż obecny akumulator autocraft 720A 80ah siada całkowicie.Akumulator potrzebny do diesla 2.0 150km.W zasadzie przeglądając internet różne są opinie.GENERALNIE,zależy mi na dużym prądzie rozruchowym 760 do 800A

Jedyne wytypowane akumulatory to

1.Autopart galaxy gold 77ah 800A 380zł

2.Exide Premium 77ah 760A około 380zł

3.Bosch S5 77ah 780A 380zł

4.Jenox Gold 77ah 770A 300zł

który byście z nich wybrali?i jak to jest z ładowaniem obecnych akumulatorów np kwasowo ołowiowych albo CA CA.Jeśli np kupię akumulator i ma on nalepki pod którymi pewnie są korki nie wiem jak w tych nowych bo w moim były to zerwanie naklejek nie powoduje utraty gwarancji? bo jak ładować taki aku prostownikiem automatycznym? jeśli korki nie będą odkręcone...obecnie mój prostownik Yato 8302 ładuje ładnie do napięcia końcowego 16.4v gdzie elektrolit wysyca się.Podczas ładowania już pod koniec słychać elektrolit dlatego obawiam się jak w nowym ładować

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Okej a czy ktoś wie czy exide premium lub bosch ma korki pod nalepką czy nie?

i najważniejsze główne pytanie co w przypadku prostownik automatycznego yato 8302? mam go w 100% sprawnego,końcowe napięcie 16.3v dla akumulatora kwasowo ołowiowego... a teraz jeśli kupię exide lub boscha który nie ma korków to znów trzeba inny prostownik,który będzie tylko do 14.4 v ładował? eh

I jeszcze jedno pytanko czy warto kupić akumulator z internetu od firmy np która ma tylko same pozytywne komentarze? pytam bo np taki bosch z wysyłką to 380zł w sklepie stacjonarnym widziałem 510zł :) a w drugim 479 :) różnica znaczna :)

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
koledzy własnie tak jak mówię myślę nad jenoxem 77ah ,bosch s5 77ah ,auto part galaxy gold 77ah

Tylko,że bosch s5 jest szczelny hermetycznie a autopart i jenox ma korki.
Czy może mi ktoś powiedzieć o ładowaniu go? robię krótkie trasy,tygodniowo 100km a nawet 50.Przeloty w koło komina.Aku praktycznie nie ma jak się doładować w aucie.Więc często wyjmuje i co np 2 mc doładowuje do pełna.Mam prostownik tak jak wspomniałem yato 8302 sprawny.Ładuje on aku kwasowo ołowiowy końcowym napięciem 16.2v gdzie słychać już elektrolit ale to jest prawidłowe zachowanie bo wtedy robi się odpowiednia gęstość.I nie wiem co z aku boscha.Jeśli tak nie ma korków to trochę strach ładować.Bo jeśli mi go będzie ładował końcowym prądem niecały 1A a napięcie 16.2v to występuje wtedy intensywne gazowanie.W obecnym aku mam korki odkręcane to sobie luzuje i niech się ładuje..

Podpowie ktoś kto jest w temacie?

next22

SuperMechanior
Punktów
39
A w aucie jak jedziesz i aku się ładuje to luzujesz korki ?
Ba w motocyklach spotyka się często akumulatory leżące na płask i też się ładują podczas jazdy i to też są kwasiaki
Raczej nie ładuję akumulatorów prostownikiem albo jest dobry i trzyma prąd albo do śmieci
Wiadomo auto stoi 2-3 tygodnie mróz itd to wtedy może się zdarzyć .

LastDance

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nigdy nie miałem problemu z aku z korkami... w aucie braciaka robiłem kiedyś bardzo małe przeloty ale nigdy nie musiałem doładowywać. Zimą śmigał jak należy więc moim zdaniem nie masz się nad czym zastanawiać. Z przekonania wybrałbym polski akumulator bo to są naprawdę porządne sprzęty.

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
ten Jenox Gold jest przystępny cenowo ale czy nie gorszy boscha s5 ? :) bosch niby marka.. ale jak to tylko znaczek ma byc to wolę Polski.. autoparta z allegro natomiast jenoxa na miejscu mogę kupić.

Jesli wybrałbym jenoxa a wiem,że korki on posiada to powiedz mi kolego jeśli kupię go a nie będzie full naładowany tylko np 80% i będę chciał doładować to jak zerwę nalepkę i odkręcę korki do ładowania to juz mam po gwarancji??

LastDance

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Zadałeś mi ciekawe pytanie więc pokusiłem się o kontakt bezpośrednio z Jenox. Odpowiedź w załączniku ale podsumowując - odkręcając korki nie tracisz gwarancji :)

Załączniki

• Jenox potwierdzenie.png
    Jenox potwierdzenie.png
    10 KB · Wyświetleń: 23

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Panowie proszę o pomoc.Kupiłem dzisiaj akumulator inny.. ukraiński amega ultra 7 75ah 790A

sprawa ma się tak koleś zamontował mi go zmierzył ładowanie w samochodzie,plus aku prąd aku wyszedł 800A a napiecie w sklepie miał 12.92v zamontował mi go i pytam się czy nie podpina mi węzyka do odprowadzania gazów mówi w zime nie trzeba..i jechałem 80km z akumulatorem w którym było zabezpieczenie z boku takie plastikowe,zdejmuje się je by rurkę wpiąć tam a on mi tego nie zdjął.Wyjąłem sobie akumulator i jakoś wydają mi sie boczne ścianki wybrzuszone :( czy by się uszkodził o to,że nie było ujścia gazów? :( ?

LastDance

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nie wydaje mi się żeby to było przyczyną. Nie zmienia to jednak faktu, że mówiłem - kup polskiego sprawdzonego Jenoxa - nawet pokazałem Ci jak działa ich wsparcie przez FB - zadajesz pytanie i masz wszelkie odpowiedzi. Kupiłeś noname i to jeszcze z UKR..

Damianx999

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kraków
Jenoxa nie miał na stanie dopiero za 3 dni a ten Z Ukrainy wypadł dobrze w teście na YT

eh i gonić jutro 80km do typa po to by tylko dowiedzieć sie czy jest ok czy nie.. no ale cóż..

Do góry Bottom