• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

alfa 159 1,9 JTDm 150km brak ogrzewania, zimny płyn do nagrzewnicy

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
witam
jak w temacie , zimne przewody doprowadzające płyn do nagrzewnicy od strony silnika, stan płynu ok. ,temperatura 90(idealnie) nawet podczas ostrej jazdy ,ciśnienie na przewodach także jest , układ niezapowietrzony, co może być?

P

PogotowieSamochodoweUK

Najprawdopodobniej jest to alfa hehehe i to jest problem.

A tak na powaznie, sprawdz czy wogole jest obieg na nagrzewnicy czy poprostu jest zator i maly obieg nie pracuje i hula jedynie na duzym.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
wszędzie jest objeg jak należy tylko na nagrzewnice brak

P

PogotowieSamochodoweUK

Karcher w dlon, rozkladac okablowanie ukladu chlodzenia i dmuchac z kazdej zstrone az sie odetka.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
tak mi się wydaje że może jest gdzieś na układzie od nagrzewnicy jakiś zawór który może być sterowany elektroniką, czy moze tak być ?
nie moge znalezc w necie schematów tego układu czy ktoś może mi podrzucic!!!

P

PogotowieSamochodoweUK

Moze byc, aleto zadko spotykane bo od tego jest termostat. W moim transicie np jest zawor odcinajacy nagrzewnice mimo ze jest termostat. Tak ze mozliwe ze i tam masz takie cudo choc w to watpie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
w katalogu online jest za mało informacji, musiałbyś sam obejrzeć od strony silnika i od wewnątrz

P

PogotowieSamochodoweUK

Wydaje mi sie ze jesli bedzie zawor to bardzo dobrze widoczny p stronie silnika.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
na przyszłość dla wszystkich wysiadła pompa wodna , niska temp. otoczenia, dobra grawitacja i dlatego sie niegrzała.
Dzięki wszystkim za pomoc !!!

Do góry Bottom