• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa 159 nie kreci rozrusznik

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Auto jak w temacie 1.9 JTDM 150 km 07r. Nagle przestał reagowac na przycisk start kontrolki po włożeniu kluczyka działają normalnie po wciśnieciu przycisku nie gasną ani przygasają. Masa do silnika i bezpieczniki na aku sprawdzone ok. dziwny jest prąd przychodzący na automat przy próbie uruchomienia ok. 1V Ktoś coś może podpowiedzieć w temacie jak idzie sterowanie na ten rozrusznik bo według mojej wiedzy przekaźnika nie ma.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Według mojego schematu pokazuję bezpiecznik f51 ale sprawdziłem wszystkie i są ok. O co chodzi z tym odryglowaniem?

Załączniki

• 159.jpg
    159.jpg
    114,1 KB · Wyświetleń: 10

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
jak wlozysz kluczyk w deske to odryglowuje ci blokadę kierownicy czy nie?

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Dzięki za zainteresowanie się tematem zamykam go. W związku z tym że elektryka nie jest moją najmocnieszą stroną odpóściłem temat, auto pojechało do elektryka. Rozrusznik sprawdziłem na krótko kręcił i kluczyk też odryglowywał blokadę. A tak z ciekawości to jak jest sterowany taki rozrusznik jeżeli nie idzie przez przekaźnik?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
I dobrze zrobiles.To mi sie podoba.Po co sie pocic jak mozna nic nie robic a i tak swoje w kieszen schowac.

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Może czujnik na pedale sprzęgła? W alfie aby odpalić trzeba wcisnąć sprzęgło, ew. połączenie pedał sprzęgła sterownik - pedał (przynajmniej tak jest w AR159). Kiedyś sam się zamuliłem robiłem wypalanie DPF- u i nie wcisnąłem myślałem, że mnie coś zaleje. Wtedy komp nie chciał przejść do procedury.

Do góry Bottom