• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo 159 2.4 JTDm wymiana "krzyżaków" półosi i smaru w przegubie wewnętrznym.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Witam wszystkich .
Borykam się z problemem wibracji i są one uciążliwe do tego stopnia że autem nie da już się jeździć nawet przy niewielkich prędkościach . Odczuwam to już gdy samochód zaczyna się toczyć na luzie, wraz ze wzrostem prędkości od około 40km/h i kiedy wbijam bieg jazda od tego momentu staje się niemożliwa bo mam wrażenie że za chwilę przegub się ukręci. Lewa półoś (ta krótsza) wydaje się być trochę krzywa i widać to gołym okiem gdy wpatruję się kiedy ta się kręci w powietrzu . Jak do tego doszło ? Pojęcia nie mam , ale podejrzewam że wtedy gdy padły mi przednie amortyzatory i jeździłem tak przez dwa dni przez odcinek 5km dziurawej drogi niejednokrotnie "nurkując" przodem że aż zaciskałem zęby, bo takie były uskoki. Czy wymiana samych krzyżaków i smaru może zniwelować ten problem ? . Dodam jeszcze że mam drugi komplet używanych półosi z tego auta , więc mogę pokombinować z kielichami jeśli któryś będzie wyrobiony w środku .

Nie wiem czy będzie to dobrze widać ale jest trochę zwichrowana ta półoś
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jeszcze dodatkowo musisz napakować tam trocin...bo trociny razem ze smarem mają cudowne właściwości prostowania półosi...:)

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Jeszcze dodatkowo musisz napakować tam trocin...bo trociny razem ze smarem mają cudowne właściwości prostowania pół

Jeszcze dodatkowo musisz napakować tam trocin...bo trociny razem ze smarem mają cudowne właściwości prostowania półosi...:)

"Mądrego" to i warto posłuchać :)

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Ale bzdury wypisują cawniakuja. Wymień całą. Po 2 sprawdź opony czy nie są popękane party i czy nie ma wgłębień.
Sprawdzanie zacząłem właśnie od wyważenia kół. Drogą eliminacji doszedłem do przegubów wewnętrznych . Jeżeli chodzi o krzywą półoś to nie będę prostował jej wymianą smaru ze starego na nowy, trocinami czy kluczem wiolinowym jak pisali "przedmówcy" tylko wyjmę tą krzywa która ma nowy przegub zewnętrzny , wymienię krzyżak wraz ze smarem i przekonam się jaki będzie efekt . Pytanie brzmiało czy wymiana krzyżaków i smaru w przegubie wewnętrznym może zniwelować ten problem, bo z krzywą półosią to sobie poradzę zastępując ją poprzednią robiąc przekładkę .

Mimi2

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Inowrocław
Ja w nowym aucie miałem coś podobnego że przy wolnej jeździe czuć było takie bujanie autem. Okazało się że jedna felga od wewnętrznej strony była wygięta.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Potrafisz to uzasadnić ?
Jeżeli kielich nie jest wyrobiony w środku to wymiana smaru razem z krzyżakiem przyniesie oczekiwany efekt . Piszesz że da tyle co umarłemu kadzidło... Wszystko super ale możesz podeprzeć swoją tezę argumentami ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Co da wymiana kamieni i smaru skoro twierdzisz że półoś wydaje się być krzywa. Z uszkodzeniem przegubu wiąże się zazwyczaj nie zbyt przyjemny dźwięk który na pewno usłyszał byś podczas jazdy.

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Co da wymiana kamieni i smaru skoro twierdzisz że półoś wydaje się być krzywa. Z uszkodzeniem przegubu wiąże się zazwyczaj nie zbyt przyjemny dźwięk który na pewno usłyszał byś podczas jazdy.
Mam drugą taką samą fakt że używana ale przynajmniej jest prosta . Nowa to koszt 700-800 zł, zaś regeneracja to kwota od 500 zł w zwyż. Biorąc pod uwagę to że mam nowy przegub zewnętrzny LOBRO przy tej "krzywej" więc po prostu go zbije i wbije na tą prostą a w niej wymienie jeszcze smar i krzyżak w przegubie wewnętrznym . Trochę jest kombinowania ale auto ma już przejechane ponad 300 000 więc nie mam zamiaru pakować się w koszta jeśli chodzi o półosie,

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
o co ci chodzi?
kupić ci półoś i wymienić czy tylko naprawić?
pierdzielisz jak potłuczony.
nie wiesz ile kosztuje półoś, nie wiesz jak ją wymienić, nie wiesz jak naprawić starą, masz dwie lewe ręce, nie wiesz co tam bije, nie wiesz co robić to jedź na jakiś warsztat będziesz miał najszybciej i najtaniej.

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Jeżeli kielich nie jest wyrobiony w środku to wymiana smaru razem z krzyżakiem przyniesie oczekiwany efekt .
Skoro to wiesz to o co sie pytasz?
Mam drugą taką samą fakt że używana ale przynajmniej jest prosta
To moze po prostu ja zamontuj?

Nowa to koszt 700-800 zł
To ze zlota chyba xd w motomax robia na zamowienie za 2-4 stow dowolna polos, to jak niby jakas masowo produkowana ma 2x tyle kosztowac

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Niech wytnie ten krzywy kawałek z tej krzywej, a następnie wytnie kawałek prosty z tej prostej i wspawa do tej krzywej...i będzie miał prostą półośkę...:)
I obędzie się bez demontażu...:)

kr1so

Bywalec
Punktów
0
Skoro to wiesz to o co sie pytasz?

To moze po prostu ja zamontuj?

To ze zlota chyba xd w motomax robia na zamowienie za 2-4 stow dowolna polos, to jak niby jakas masowo produkowana ma 2x tyle kosztowac
Ciekawe bo mi w motomax powiedziano że regeneracja obu półosi w tym przypadku to koszt 2200 zł . Mniejsza o to . Spokojnej niedzieli życzę :)

Do góry Bottom