• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo 166 2,4 JTD problem z przepływomierzem

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
Witam, mam taki problem z alfą na komputerze wywala błąd przepływki, została wymieniona na boscha i dalej jest to samo, na komputerze pokazuje ponad 6500 jednostek :/ i praktycznie nie zmienia sie ta wartosć przy operowaniu gazem, samochód mulasto sie wkręca do 2500 obr. potem juz jest dobrze ale kopci na czarno. po odpięciu przepływki jest różnica i samochód odrazu sie wkręca na obroty. co moze być ?? czy mieliście kiedyś problem z przepływkami boscha ? myśle jeszcze o egr ale takie wskazania z prepływki ?!?!?!?! WTF

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
a patrzałeś czy masz szczelny odcinek (za i przed przepływką) wszystkie weże. podaj dokładny kod błędu i opis bo coś mi tu nie gra :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Na moje to tez dolot dziorawy jak sito;)

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
witam, nie rozwiazany bo nie miałem czasu sie tym zając zdązyłem ogarnąc ze egr nie działa, ale błedu nie wywala tylko cały czas wywalało przepływke jak ją odepne to dodatkowo wyskakuje bład czujnika pow. zasysanego z wiadomych względów ale samochód lepiej reaguje na gaz tak jak pisałem, to co zastanawiające to ze po jej odpięciu nie zmieniają sie parametry tzn, 6500 jednostek. to mnie zastanawia, czy egr mógłby tak fałszowac dane z przepływki na sterownik ???

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
gorzej jak wymiana nie pomorze to sie klient ucieszy :D

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
Zawsze idzie go poreperować chyba że mechanik jakiś lewy :D Bez urazy..

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Ja bym tak nie ufal testerowi ze takie wartosci ci podaje przy odpietej, zmierz jej zasilanie na wejsciu do kompa przy obrotach na chwile do dechy powinno ci podskoczyc do 4 volt

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
nie miałem jeszcze czasu sie zająć, jutro chyba bede miał czas napisze co i jak :)

Szakalini

Bywalec
Punktów
2
dziś wreście zająłem sie alfą, zacząłem od sprawdzenia szczelnosci układu dolotowego poczawszy od filtru powietrza i co ja patrze a tu przepływka zamontowana odwrotnie :| poprostu nie mogłem uwierzyć :) oczywiście po poprawnym zamontowaniu odczyty są takie jak trzeba co nie zmienia faktu ze egr tez jest trafiony ale klient sie na niego nie decyduje.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
dziś wreście zająłem sie alfą, zacząłem od sprawdzenia szczelnosci układu dolotowego poczawszy od filtru powietrza i co ja patrze a tu przepływka zamontowana odwrotnie :| poprostu nie mogłem uwierzyć :) oczywiście po poprawnym zamontowaniu odczyty są takie jak trzeba co nie zmienia faktu ze egr tez jest trafiony ale klient sie na niego nie decyduje.
:D no widzisz czasami warto umieć czytać napisy na obudowie

Do góry Bottom