• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alhambra 1,9TDI AUY

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Mam takiego seata, nie ma mocy choć nie ma tragedii, silnik pracuje dość głośno pod obciążeniem i to właśnie jest problem dla klienta, po jeździe próbnej mogę potwierdzić, że motor ryczy. Sprawdziłem co trzeba-kompresja na wszystkich 29bar, doładowanie sprawne pod obciążeniem dochodzi do 2,3bar kierownica w turbinie sprawna, rozrząd i synchronizacja ok. przepływka sprawna była podmieniona na nową bez efektu... logi w grupie 013 korekta wtrysków na rozgrzanym silniku
1cyl.-0,26 2cyl. 0,42 3cyl.-0,24 4cyl 0,21 mg/h
grupa 023 bip-y
1cyl. 22 2cyl. 13 3cyl. 20 4cyl. 19
i na obrotach powyżej 3000
1cyl. 24 2cyl. 25 3cyl.31 4cyl.20
sprawdziłem też ciśnienie na pompie tandem 1bar przy rozruchu 4bar na wolnych, przy obr powyżej 2000 7bar
Silnik chodzi faktycznie głośno jakby miał problem z przepaleniem za dużej dawki paliwa, ogólnie mam tylko jedno pytanie, czy wywalać pompki co może się wiązać z naprawą głowicy, czy może jest coś czym można uleczyć tego klamota?

A

autozibi

Stawiałbym na pompki . Rozumiem , że jest to twarda praca silnika .

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Sprawdź ustawienie kąta wtrysku czy jest prawidłowe i jest w jego tolerancji.
Drugi wtrysk zaczyna już podlewać.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Zaglądałeś do wałka rozrządu - ostatnio miałem w takim samym przypadku agonalny stan szklanek i wałka. Jeździć- jeździł- słaby i głośny. Jeszcze trochę i trza było by głowicę wymienić- ale obyło się na nowych szklankach i wałku- jest ok.

Do góry Bottom