• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alternator - co do regeneracji?

Punktów
1
Miasto
wieś
Witam,
Proszę o zdiagnozowanie co się "psuje" w altku w moim Fordzie. Oto film: https://streamable.com/2p7zy

Dźwięk pojawia się po włączeniu elektrycznego podgrzewania przedniej szyby. Zmierzyłem multimetrem napięcie na akumulatorze podczas normalnej pracy alternatora i wynosi ono od 14.1 V do 14.3 V i podczas grzania przedniej szyby, które wynosi od 14.0 V do 14.2 V. Aha dźwięk jest głośniejszy na zimnym silniku i alternatorze.
Co jeszcze to napięcie akumulatora po nocy, zimnej nocy ( -2 stopni celcjusza ) jak i po trasie 30 km wynosi tyle samo, czyli 12.3/12.4 V. Czyli wychodzi, że ładuje dobrze? Czy z takim napięcie akumulator jest do wymiany?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Kurde ale combo mam na koniec roku.... mam wymianę tulei wahacza poprzecznego przedniego, plus robocizna, plus geometria... teraz alternator, być może akumulator też... i jeszcze ubezpieczenie do końca 21.12...
Szczęśliwego nowego roku :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
myślę że kolega nie ma czegoś takowego...;), chyba że do przychodni pobiegnie...:D

Punktów
1
Miasto
wieś

Wyjm alternator rozkrec i wymien lozyska. Wiem ze w swoim nikt nie zaplaci.

stawiam na rolkę napinacza i pasek....
zdjąć pasek i sprawdzić ręką rolki...

Tak na słuch........... Czwarty zwój twornika, tak jestem pewien, czwarty ma przebicie.

Okazało się, że to pasek wielorowkowy, ten dłuższy. Mechanik wymienił dwa.

Do góry Bottom