• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Antipollution service faulty-Citroen C5 Mk1 2.0 HDI

PiotrekBstk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Witam wszystkich.2 dni temu mojej żonce podczas jazdy wyskoczył powyzszy bład i samochod zgasł.potem przez 1 dzien było wszystko ok az do wczoraj wracałem do domu i troche mi sie przycisneło i praktycznie przy wyprzedzaniu z predkoscia lekko ponad 140km/h to samo samochód zgasł i ten sam błąd .
I teraz moje pytanie orientuje sie ktoś czego to moze być wina,dodam ze
-Wymieniłem regulator cisnienia
-Przepływomierz
A i jeszcze jedno po wyskoczeniu błedu i odpaleniu samochodu po okolo minucie pomimo ze pali sie check samochod jedzie w miare normalnie ale od silnika slychac dziwny swist,i nie jest to turbina wyglada jak by gdzies była jakas nieszczelnosc....
Wiem ze bład jest bardzo ogólny i ze w żabojadach dosc czesty ale juz momentami rece opadaja,nie wiem co jeszcze moge sprawdzic czujnik cisnienia doladowania?filtr paliwa?bede wdzieczny za wszystkie sugestie pozdrawiam

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Czyli nie ma wysterowania na wtryski. Tak jak pisałeś, że nie chce się komputer połączyć. Prawdopodobnie padł ster silnika lub coś z pinami na sterowniku

PiotrekBstk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
ja sam zajmuje sie mechanika,problem w tym ze ktos cos kiedys dłubał i nadłubał tak ze ciezko dojsc do czegokolwiek....wszystkie mozliwe usterki najczesciej kojarzone z tym błedem sa posprawdzane czyli
-Wtryski
-regulator cisnienia paliwa
-czujnik walka rozrzadu
-pompa ok
-przepływomierz ok
-pompa w baku dziala jak nalezy
-czujnik paliwa tez wymieniłem
I tak samochod co jakis czas odpala dzis popracowal troche na wolnych obrotach,troche pokaszlal i zgasl potem odpalil kolejny raz pokaszlal i zgasl wiec zostaje w zasdzie EGR....
Mam drugiego identycznego Citroena z tym ze rok starszego od nowosci i z przebiegiem ponad 650 tys i tez mialem raz ten bład z tym ze wtedy winny był regulator...wiadomo ze samochod ktory jest dopilnowany bedzie słuzył długo a taki ktory przechodzil przez pseudo fachowców,robi takie wlasnie psikusy,fakt faktem ze ten błąd jest bardzo ogólny ale tez wykluczone sa w zasadzie wszystkie mozliwe przyczyny....A wracajac do mechanika w calym Białymstoku znam w zasadzie kazdego i kazdy mi mowi to co sam wiem,w sumie jest jeszcze serwis citroena ale oni juz raz mi diagnozowali samochod ...jak turbina padala oni twierdzili dla żonki ze zla ropa.....

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Skoro nie mozna połączyć się z sterownikiem silnika to tu szukaj przyczyny.
Miałem C4 Picasso i cuda się działy przy padniętym sterowniku ( raz palił raz nie światła migały hamulce skrzynia silnik) błędów cała kupa. Spróbuj dać dodatkowa dodatkowa mase na sterownik może masy ginie i będą cuda

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Czy masz tam manualna skrzynie czy automat? Kiedyś miałem przypadek z cytryna kiedy często gasł a błędów nie byłoby winny był czujnik wału

TOMAN

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
sp5mxf.com
Witam wszystkich.2 dni temu mojej żonce podczas jazdy wyskoczył powyzszy bład i samochod zgasł.potem przez 1 dzien było wszystko ok az do wczoraj wracałem do domu i troche mi sie przycisneło i praktycznie przy wyprzedzaniu z predkoscia lekko ponad 140km/h to samo samochód zgasł i ten sam błąd .

Cześć, u mnie taki błąd się pojawił gdy rozszczelniłem dolot, wtedy powietrze szło z pominięciem przepływomierza oraz czujnik podciśnienia który jest tam na rurze dolotu też pewnie głupoty wysyłał do ECU jak i przepływomierz i były podobne objawy, gwizd z okolicy silnika może sugerować rozszczelnienie np. na wspomnianym przeze mnie dolocie.

Napisz czy już poradziłeś sobie z problemem czy nadal jest kłopot.

Pozdrawiam Tomasz

PiotrekBstk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
U mnie przyczyna była banalna zapchane sitko w pompie paliwa w baku,żonka brała rope od garażowego biznesmena i najwidoczniej było w niej dużo syfu....teraz zostało mi znalezc przyczyne nieszczelnosci bo przy dodaniu gazu w okolicach sciany grodziowej słychac pisk jakby gdzies powietrze uciekało......i turbina praktycznie nie ciagnie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Co Ci da wymiana osprzętu na pałę , jak może być gdzieś wiązka uszkodzona. Przywróć diagnostykę . Jakim sprzętem się łączysz ? Czy brak komuny ze sterem silnika tylko, czy z wszystkimi ?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
.i turbina praktycznie nie ciagnie
Bo nie ma ciągnąć tylko dmuchać.;)

U mnie przyczyna była banalna zapchane sitko w pompie paliwa w baku,żonka brała rope od garażowego biznesmena i najwidoczniej było w niej dużo syfu....teraz zostało mi znalezc przyczyne nieszczelnosci bo przy dodaniu gazu w okolicach sciany grodziowej słychac pisk jakby gdzies powietrze uciekało......i turbina praktycznie nie ciagnie
A po wyczyszczeniu sitka pompy komunikuje się już ze sterownikiem silnika?:bored:

Mam manuala a wyskakuje antipollution system service faulty to tak jakby cos ze spalinami
To nie ma nic do rzeczy czy to automat czy manual, to jest ogólny błod oczyszczania spalin. mało powietrz,paliwa, za dużo czegoś, czujniki itd. nie sprawdzisz kompem to możesz szukać w nieskończoność. Musisz się jeszcze dużo uczyć.

Ostatnia edycja:

PiotrekBstk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
no dobra to turbina nie dmucha przez nieszczelnosc do ktorej musze dojsc co do komunikacji ze sterownikiem silnika to dalej jest to co bylo zero komunikacji byc moze to wina Lexii

to jest ogólny błod oczyszczania spalin. mało powietrz,paliwa, za dużo czegoś, czujniki itd. nie sprawdzisz kompem to możesz szukać w nieskończoność. Musisz się jeszcze dużo uczyć.
tu sie zgodze ze bez podpiecia do komputera jest to jak szukanie igly w stogu siana.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom