• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra G Coupe 2.2 pb+lpg - olej z wydechu

YankeeJ

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zgierz
Już przywitałem się w odpowiednim dziale, a więc zacznę od problemu.

Kilka dni temu wpadłem do hamowni sprawdzić co tam drzemie w stajni :) Wszystko fajnie, z jednym mankamentem.

Powyżej 5000rpm, niestety olej zaczął wydobywać się z wydechu w postaci dużej chmury dymu (i na Pb i na LPG). Ziomek powiedział, że pada kompresja na tłokach, prawda to? I oczywiście zalecał, aby nie piłować go powyżej 5000rpm.

Chciałbym usłyszeć jakie jest Wasze zdanie na ten temat.
Gdzie szukać problemu ?
Sam wpadłem na pomysł, aby wymienić pierścienie na tłokach, być może to by rozwiązało problem ?

Pozdrawiam

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Z doświadczenia wiem że wymiana samych pierścieni nie pomoże a może być jeszcze gorzej.
Przyjrzyj się odmie czy nie zapchana,no i uszczelniacze zaworowe też pewnie będą w kiepskim stanie.Rano jak zapalisz to puści chmurę?

YankeeJ

Nowy
Punktów
0
Miasto
Zgierz
Dzieki za rady. Przyjrze sie temu co mowisz. Uszczelniacze zaworow to nie to samo co uszczelka pokrywy zaworow nie? Bo uszczelke wymienialem + czyszczona przepustnica. Odma to przewod odchodzacy od laczenia filtra powietrza z przepustnica tak?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Dzieki za rady. Przyjrze sie temu co mowisz. Uszczelniacze zaworow to nie to samo co uszczelka pokrywy zaworow nie? Bo uszczelke wymienialem + czyszczona przepustnica. Odma to przewod odchodzacy od laczenia filtra powietrza z przepustnica tak?
Odma to przewód odpowietrzający skrzynię korbową , idący od dołu bloku silnika , lub miski olejowej z prawej przedniej albo z reguły tylej lewej strony do pokrywy zaworów czy okolicy kolektora ssącego , silniki benzynowe z filtrem powietrza bezpośrednio na kolektorze dolotowym-ssącym , do obudowy filtra . Od strony dolnej jest w środku metalowa siatka mająca za zadanie wychwycenie drobin oleju z rozbryzgu korbowodów aby nie dostawały się do kolektora dolotowego . Zwężenie średnicy i przypchanie osadami tego filtra powoduje wzrost nadciśnienia w skrzyni korbowej i w efekcie silnik zużywa olej .

Do góry Bottom