• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra H 1.6 Eco Tec

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Cześć. Auto: astra h 1.6
Problem: auto po postoju dymi na biało przy gazowaniu też dymi, jak się zagrzeje przestaje. Spała olej około 0.7l/1000km.

Silnik po remoncie tzn: pierścienie nowe, głowica po kapitalnej naprawie.

Moje podejrzenia- zatkana odma? By się chyba zgadzało skoro wszystko nowe? Jak myślicie? Jakieś sugestie od czego zacząć sprawdzanie? Aha i jest delikatny wyciek w okolicy wariatora ciśnienie w skrzyni korbowej za duże i wypycha przez simmering?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Silnik po remoncie: pierścienie wymienione.... A jak z cylindrami? Bo może teraz spalanie będzie 1 litr na 1000...

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
To spalanie oliwy to tragedia coś poszło nie tak

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Czasem mnie nawet boli jak ludzie nazywają remont silnika po wymianie pierścienie albo naprawie głowicy.... Wiem że teraz żadko oddaje się blok do honowania/wytaczania gdyż ceny całego słupka czasem załamują mi ręce. Jednak przed decyzją wymiany samych pierścieni należy pomierzyć wszystko żeby już przed uruchomieniem silnika wiedzieć czy dać na tace żeby się udało czy dać gw do "stu dni" ;) hehe a studnia za rogiem u sąsiada:)

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
A nie ma ten silnik tak czasem chłodnicy oleju z czoła silnika? Jeżeli tak to prawdopodobnie uszczelniacze na tej chłodnicy są do wymiany, miałem już kilka takich opli i chevrolet'ów z ubytkiem oleju, lecz on przedostawał się do wody. A biały dym w tej porze roku to może być normalna sprawa, skraplanie się w układzie wydechowym.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Witaj, sprawdź odmę, prawdopodobnie jest w pokrywie zaworów. Podczas pracy silnika odkręcić korek wlewu oleju jak wciąga go tak mocno że nie idzie lekko zdjąć korka to masz odpowiedź.

Makimuss

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Zachpom
łatwiej będzie jeśli podacie kod silnika pali olej poluzuj korek i zobacz czy na odpalanym podniesiesz swobodnie . zmierz kompresje przegrzany silnik i nic nie zrobisz

Do góry Bottom