• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra h 1.8 nie odpala rozrusznik nie kręci

wojtala79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Nie chodzi pompa paliwa wiec stawiam na ecu. Dziękuje za chęci a wiadomo,ze nie mając auta na kanale mozna tylko gdybać . Pozdrawiam

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Jeżeli to jest faktycznie ecu i pompa chodzi po podłączeniu na krótko to da się to ominąć... wystarczy podać na przekaźnik pompy dodatkową masę.Omijasz w ten sposób sterowanie przekaźnikiem od pompy paliwa przez ecu.Można to zastosować jako doraźne rozwiązanie do czasu naprawy sterownika.Jedynym minusem jest to że załączenie pompy paliwa następuje po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycji 1
Pozdrooo...

wojtala79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Sytuacja jest na tyle złożona ,ze nawet po podaniu dodatkowej masy na przekaźnik pompy paliwa rozrusznik nadal będzie martwy. Jest taka możliwość,że przez awarie np rozrusznika,alternatora czy pompy wspomagania może dojść do takiej właśnie sytuacji? Ostatnio podłączyłem akumulator zeby coś jeszcze sprawdzić i dosłownie przez chwile kiedy był podłączony to przekaźnik świec żarowych nagrzał sie do takiej temperatury ze nie mogłem go ręką dotknąć dopiero chwilę po odłączeniu aku wypiąlem go . Dodam,ze chwile po porzekręceniu stacyjki kontrolka świec żarowych wogole nie gasła .

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś ale moja wypowiedź dotyczy tylko
silnika benzynowego 1.8 ...
Pozdrooo...

wojtala79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Wiem ale usterka w moim przypadku jest bardzo podobna do tego co pisał mój przedmówca.

wojtala79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Jestem w delegacji wiec dopiero w piatek ,sobotę bede mógł zerknąć. Zastanawia mnie jeszcze skrzynka bezpieczników pod maską czy gdzieś pod spodem sie coś nie rozłączyło i nie robi zwarcia.

wojtala79

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Witam. Wtrąciłem się w temat wiec go dokończę . Może sie komuś przyda.Udało mi się dojść co jest przyczyną. Co prawda zacząłem od demontażu całej skrzynki bezpieczników ,sprawdzenia instalacji ,modułu cim zamiast wziąć sie za sprawdzenie przekaźników w UEC i REC ktore niestety sie skończyły ale głównym winowajcom był przekażnik świec żarowych ktory robil zwarcie i ktory pomimo wyłączonego zapłonu cały czas pracował. Zamówiłem komplet używanych przekaźników plus ten od świec i autko bedzie śmigało . Dobrze,ze było od kogo podmienić poniewaz tym sposobem szybko doszedłem do usterki.

Do góry Bottom