• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra h 1.9 cdti 8V 120 km idzie od 3000 tyś

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam koledzy mam problem z Asterka a mianowicie kupiłem ja niedawno i nie trzymała temepratury więc zaprowadziłem do mechanika. Po wymianie temperatura jest już ok tylko nie zbiera mi sie tak jak przed wymiana tylko dopiero idzie od 3000 . Dodam że gdy dojechałem do mechanika astra wypalała dpf tylko nie wiem kiedy sie włączyło bo po dojechaniu obroty były prawie 1000 i dymiło sie z pod auta i z rury jeszcze z 5 minut . Pod komputerem 0 błędów dpf nasycony w 22 % co to może być czyżby mechanik mi coś zle złożył czy wina po mojej stronie ? Proszę o pomoc .

B.A.S.

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Kraśnik/Pruszków
A skąd my mamy wiedzieć co ten mechanik Ci wymieniał? Jak dpf się wypala to trzeba się starać kontynuować jazdę aż do zakończenia procedury.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Sorki za szybko pisałem i ominołem najważniejsze. Wymieniany był termostat i wąż od wspomagania. Wcześniej wszystko było ok czuć było od 2000 tyś jak wciska w fotel . Pod kompa podpinałem delphi .

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Podgląd parametrów rzeczywistych i interpretacja...

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Wymieniłem jeden wężyk wychodzący z pompy vacum ale nic to nie dało . Jeszcze sprawdze te niżej co idą do n75 . W parametrach jedyne co przykuł moja uwage to położenie przepustnicy 5% cały czas czy chodzi na wolnych czy dam mu gazu tak powinno być ?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Jak auto stoi tak.
Stasiu... Bez jajec...
BOLEC, jedź chłopie do kogoś kto ma trochę pojęcia, bo sam to ty jeszcze coś zepsujesz i finał będzie taki, że kilka stówek zamiast zaoszczędzić stracisz.
Próbujesz coś naprawić a nie znasz zasady działania...
Przepustnica otwiera się proporcjonalnie do parametrów zadanych przez kierowcę na potencjometr pedału przyspieszenia a steruje tym ECU.
Czaisz?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
MTM znam zasade działania przepustnicy tylko poprostu nie wiem dokładnie parametrów jakie powinno mieć bo niedawno go kupiłem a w poprzednim aucie nie miałem przepustnicy elektrycznej i dlatego pytałem :) Dziś wrzuce zdjęcia parametrów może ktoś coś dojrzy co ja przeoczyłem .

Zauważyłem następny problem śmierdzą mi spaliny w aucie a jak otworze maske to po nachyleniu nad kolektorem wydechowym czuć spaliny . Czy moglo to zrobic wypalanie dpf ? Dziś podjade do mechanika zobacze co on stwierdzi .

A

Anonymous123

W twoim aucie aby wymienic termostat trzeba zdemontować przewody i chlodnice egr. Albo jest źle skrecone, albo nie skręcone albo mechanik odciagal na siłę bo nie chcialo mu się odkręcić i cos urwal. Dlatego śmierdzi spalinami.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Dzięki kolego sprawdzę to dziś jak będzie coś urwane oddaje na reklamacje. Pozdrawiam

Do góry Bottom