• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra h 3d 1.8 dobry wybór?

KamillOP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam, planuje zakup Astry H 3-drzwiowej z silnikiem 1.8 dostępne są wersje 125km i 140km. Wolalbym 140km i chcialbym zagazować to auto czy to dobry wybór? Na kazdym forum pisza, ze silniki 1.6 i 1.8 pija olej, wydaje mi sie ze kazdy samochód pije olej.. Mi chodzi o awaryjność i jak z blacharka?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie każdy pije.
Ale jak Ci się podoba to kupuj, każdy samochód jest dla kogoś...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
kazdy gazownik wsuwa oliwe,mam takie auto 125hp w samej benie,od 5 lat nie zauwazylem zeby pobieral olej,jest totalnie nie awaryjny.
140hp to juz troche inny silnik i troche awaryjny,KFZ siadaja czesto.
Sprzedam ci swoj po nowym roku bo akcyza wchodzi i krajowki dygna troche w gore:D

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
140km -> regulacja luzu zaworowego poprzez wymiane szklanek, koła faz rozrządu siadają w każdej - ok 600zł/szt + wymiana), wycieki z chłodnicy oleju.

125km -> regulacja hydrauliczna, zwykłe koła,

osobiście mam 140km w lpg landi renzo i sprawia się bez zarzutu. koła mam do wymiany oczywiście ;) chłodnice zrobiłem, luz do sprawdzenia niebawe,

Bracks_pl

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Obydwa silniki to dobra opcja, chociaż bezpieczniej byłoby zrezygnować z wersji 140km na rzecz mniejszego 125km gdzie potencjalne koszty napraw są po prostu niższe, jak mowa o tym powyżej: masz zwykłe koła plus regulacje hydrauliczną.

Do góry Bottom