• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra J cieknąca nagrzewnica

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Jak w temacie. W samochodzie brata się rozciekła, zalała BCM. Pytanie jako że nie mam gdzie tego zrobić (nie jestem mechanikiem), zostaje wymiana pod chmurką. Przy tych temperaturach to średnio to wygląda. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy może wlać teraz uszczelniacz do chłodnic, co by naprawę odwlec do wiosny. BCM, wysuszyłem i działa prawie wszystko a była już niezła choinka łącznie z samoczynnie otwierającym się centralnym i dyskoteką oświetlenia zewnętrznego. Został ciągle świecący się "ręczny", poziom płynu jest ok. Może coś jednak jest uszkodzone w BCM. Nie odczytywałem błędów, astra nie ma ręcznego elektrycznego.
Astra 1.6b 2015r manual.

Ostatnia edycja:

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Nic nie da ci ten uszczelniacz oprócz upieprzenia całego układu

Ostatnio edytowane przez moderatora:

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Dzięki.
Zastanawia mnie to dlaczego w samochodzie 6 letnim taka usterka. Kojarzy ktoś czy to jest typowe? Czy to jakiś przypadek?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Cieknie bo to 6 letnie auto. Zrobione z gównolitu i z aluminium z recyklingu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
uszczelniacz do chłodnic
Jedyny sensowny uszczelniacz to taki w płynie, taka płynna wata szklana czy coś ale to raczej działa na uszczelkę pod głowicą a wszystko inne narobi tylko bałaganu, pozatyka wszystko co się da oprócz wycieku z nagrzewnicy

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Odpuściłem ta opcje. Jedyna słuszna naprawa to wymiana na nową. Tutaj zejdzie parę ładnych godzin.
Może nie będzie tak źle.

Ostatnia edycja:

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Prestone taki zolty w plynie stosowałem wiele razy w różnych autach maszynach quadach i nie zdarzyło się nic zlego

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Wymieni się, może to nie cieknie z niej tylko z węży. Teraz wiem jak się do niej dobrać. Może nie będzie źle, w każdym razie nie trzeba dechy rwać.

ewemarkam

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Bielsko-Biała
Wymienić nagrzewnice w tym samochodzie to chwila roboty w zasadzie. Łącznie godzina ze zlaniem płyn, wymianą i zalanie znów. 4 plastiki do zdjęcia. W zestawie z nagrzewnicą były nowe obejmy na przyłącza i oringi. A ciekła gdzieś ze środka, było widać mały zaciek.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Typowa usterka tego pojazdu. Cieknaca nagrzewnica bo zrobiona z odpadow z recynklingu i zalany bcm.
Uszczelniaczem moze i zalepi na chwile ale sie nie zdziw jak grzania nie bedzie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Już pisałem kiedyś,Kleen Flo płynny,zielona buteleczka plastikowa,uszczelniacz całkowicie płynny ,reaguje w połączeniu z powietrzem tworząc w miejscu wycieku twardą skorupę,działa podobnie jak trombocyty w układzie krwionośnym po skaleczeniu,przetestowałem,działa.

Do góry Bottom