• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra K 1.6 Turbo Wypadanie zapłonu

bleub

Nowy
Punktów
0
Czołem!
Kupiłem niedawno Asterkę K z silnikiem 1.6 Turbo 200KM, od znajomego który miał te auto od nowości 5 lat.
Problem z wozem jest od początku mojego przejęcia tego auta, tj. od 2 miesięcy. Na wolnych obrotach na postoju następuje wyraźnie wypadanie zapłonu. Silnik pracuje nierówno, tj. czuć drgania przenoszące się na cały pojazd. Na zimnym silniku jest nieco bardziej wyraźne niż później, po rozgrzaniu.
Dodatkowo podczas pierwszych kilkuset metrów jazdy na zimnym silniku zaraz po jego uruchomieniu samochód trochę się dławi i nie przyspiesza regularnie. Po kilku sekundach sytuacja się poprawia i dławienie praktycznie ustaje. Na ciepłym problem dławienia nie występuje, występuje on jedynie na zimnym silniku.
Poprzedni właściciel twierdzi że nic nie zauważył i jestem nawet w stanie uwierzyć mu na słowo. Auto salonowe 60 tys. przebiegu, serwisy w miarę regularne.
Pierwsze co zrobiłem to wymiana świec, ale zero efektu.
Przy mocniejszym deptaniu silnik nie dławi się, efekt pojawia się tylko przy zimnym silniku zaraz po rozruchu.
Dodatkowo, zauważyłem że końcówki rury wydechowej są wyraźnie osmolone (mają czarny nalot), a auto nawet po krótkiej spokojnej jeździe, po zgaszeniu silnika wydobywa się z rury wydechowej niewielka ilość dymu (przez nawet kilka minut). Może to jakiś trop?
Może któryś z forumowiczów ma jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny? Mechanik wskazuje na wtryski, podpięcie pod komputer nie wykazuje żadnych błędów. Check engine się nie zapala.
Pozdrawiam!
Maciek

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
witam kolego popierwsze podepnij pod pozadny interfejs podejzyj wartosci zeczywiste wartosci czujnikow
temperatory silnika i jaka zada ecu silnika

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Juz chyba zgubiłeś gdzies 20 lat drugi... :) nie te czasy i auta, że diodą czy zworka się patrzyło :p w oplu już było dawno sam gaz i hamulec z zapłonem i wyblyskiwalo checkiem kod bez żadnych podłączeń dodatkowych kierunkowskazów

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
podlacz pod kompa i sprawdz wartosci zeczwiste czujnikow temperatury nie ile blyskniec nie te czasy

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Juz chyba zgubiłeś gdzies 20 lat drugi... :) nie te czasy i auta, że diodą czy zworka się patrzyło :p w oplu już było dawno sam gaz i hamulec z zapłonem i wyblyskiwalo checkiem kod bez żadnych podłączeń dodatkowych kierunkowskazów
podlacz pod kompa i sprawdz wartosci zeczwiste czujnikow temperatury nie ile blyskniec nie te czasy
czy nie zauważyliście, że tylko kontynuuje przemyślenia Woodoo.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
To się nazywalo kody migowe, z resztą co tu dużo tłumaczyć ....znajomy (poprzedni właściciel ) wiedział co się święci i opieprzyl na szybko...
To nie te czasy że śrubokrętem tam coś się w gaźniku przyregulowalo wymieniło się kondensator i szło teraz to tylko interfejs łobede parametry plus zrozumienie kodu błędu co my tu możemy zaradzić?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Przepraszam z góry bo nie robię tego na złość czy żeby komuś sugerować bądź wytykać jego braki ale widzę sury że jest to kolejny temat w którym walisz taki standard który w niczym nie pomoże...... sprawdź parametry... Ok sprawdził bym ale skoro Pan bądź Pani bleub ma coś sprawdzić(podpowiedzieć szwagrowi żeby sprawdził) nawet we własnym zakresie głupim kablem za 20zl to może powiedz na co ma patrzeć... A jeśli sam nie do końca wiesz to daj sobie spokój z kolejnymi identycznymi podpowiedziami które wniosły do rozwiązania problemu sam wiesz co... Ale podpowiem : brzydkie słowo na G....

A wracając.. nadal moja sugestia to 1 kompresja, 2 lewe powietrze, 3 czyli standard... Odma

Do góry Bottom