• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra z16xep wskazania lambda

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Witam ponownie. Mam mały problem z Asterka. Wywaliło mi checka. Było to wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Do wymiany poszła cewka i świece. Niby już auto jeździ bez checka przejechałem paręset km, ale ma kangura czasem i przy dodaniu gazu potrafi go na chwilę zdławić. Coś nie podoba mi się wskazanie sondy za katem. Link
. Praktycznie zawsze pokazuje powyżej 1v. Sonda przed katalizatorem ładnie oscyluje w granicach 0.1-0.8 a ta druga coś jej odwala. Na elm to samo
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnia edycja:

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Dziwne te wskazania bo pierwsze odczyty 2 sondy pokazuje grubo ponad 1v a niżej znowu pisze że 2 sonda uboga mieszanka. Tylko druga sonda to jest bardziej do odczytu kondycji katalizatora

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Sonda 1V nie jest w stanie wygenerować wyższego napięcia a tam masz prawie 5V, więc albo jest martwa albo obydwa interfejsy pokazują głupoty. Nie miałeś błędów sondy za katem?

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Błędów sondy nie było nigdy. Też myślałem o sterowniku. Na początek jednak wymienię sondę i po nitce do kłębka. Jednakże coś jest nie teges bo długoterminowa korekta wynosi 9

amatormechanik

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Rzeszów
Po wymianie sondy diagnostycznej napięcie na niej w okol. 0.67v. oczywiście przy hamowaniu spada itd. działa wreszcie. I dla tych co twierdzą że tylko sprawdza stan katalizatora powiem że auto dziwnym trafem przestało mi szarpać:) A i korekta długoterminowa spadla

Do góry Bottom