• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Asystent pasa ruchu Citroen C5 Aircross ściąga z drogi na pobocze

wbService

Początkujący
Punktów
4
Cześć. Od kilku dni męczę się z tematem cytryny. C5 AirCross 2017 rok, 2.0 hdi ale to bez znaczenia. Problem jest taki - przekraczam 70 km/h ( wtedy zaczyna działać asystent pasa ruchu ) zaczyna mrugać kontrolka od asystenta ( czyli informuje o przekraczaniu lini ) i ściąga na pobocze. Uznaje że jedziesz na pasie dopiero, kiedy prawe koło jedzie za linią pobocza. Wymieniana była kiedyś szyba ( świeżo sprowadzony samochód więc ciężko ustalić czy wcześniej tez to występowało ).
Do tej pory :
- wymieniona kamera w szybie, zrobiona kalibracja statyczna i dynamiczna. Wszystkie przechodzi bez błędu
- Dla pewności wymieniona szyba na oryginalną - bez skutku
- Sprawdzony czujnik kąta skrętu, geometria i luz na przekładki kierowniczej.
- Przeprowadzona pełna adaptacja czujników odchylenia i przyspieszeń w pompie ABS,
- Aktualizacja oprogramowania kamery i BSI .
Skończyły mi się pomysły. Może ktoś już coś takiego przerabiał i ma patent na rozwiązanie problemu ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Ja bym obstawiał że coś nie tak z kalibracją, gdzie robiona i czy oby na pewno prawidłowo wykonana. Może spróbować zrobić gdzie indziej, ale jeszcze pytanie czy to wystąpiło nagle czy po jakimś zdarzeniu, czy taki kupiony?
Innych rzeczy co wymieniłeś raczej bym nie obstawiał.

wbService

Początkujący
Punktów
4
Tak już był kupiony. Kalibracja robiona w ASO citroena dwukrotnie, dynamiczna robiona przeze mnie co najmniej 20 krotnie na sce, autostradzie, obwodnicy.

Do góry Bottom