• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 2.7 Biturbo pasek

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Jest maly problem, jakies 3 miesiace temu robilem audi 2.7biturbo, wymiana paska rozrzadu , zestaw z conti, wszystko nowe zalozone lacznie z klinowymi... po niecalych 10tysiacach km pasek sie urwal a konkretnie to porwał na kawałki. Samochod wrocil na lawecie do mnie niestety ktos juz zdarzyl go rozebrac i nie wiem co moglo byc przyczyna, podobno śrubka od oslony wpadla w pasek rozrzadu... oslon tez nie ma juz... Pytanie jakim cudem moze wpasc srubka od oslony, ktora jest zakrecona po zewnetrznej stronie paska i co nawyzej moze spaśc na klinowy pasek... Zastaawiam sie co moglo byc przyczyna i dlaczego dopiero po 10 tys taka usterka nastapila.. wiem ze nie jeden raz ktos inny przy nim dlubal w poblizy rozrzadu. Jesli mi by cos tam wpadlo to raczej pasek urwal by sie po chwili... cudow nie ma.

fotka paska:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
zgadza się, jesli mielbys uznac gwarancję to musiałby wrócić do ciebie w stanie nienaruszonym

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Mialem przypadek w golfie ze oslona sie odgiela od ciepła i wpadł mały kamień ale wtopil sie w nią więc przyczyna była widoczna

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
ewidentnie widac, ze cos wpadlo, poszarpalo pasek ale nie wiadomo co... bo ktos rozebral i wyrzucil (usunal skutecznie przyczyne...) rolki i kola zebate sa widealnym stanie, nie widac nawet 1 rysy na nich, pompa wody tez igla wkoncu to ledwie 10k przejechalo. Zrobilem "kilka" rozrzadow i nie powiem, zdarzylo sie ze zostala nakretka pod wałem ale to facet nie wyjechal nawet przed brame i sie urwal pasek atu sprawa jest ciekawa, szukam jakiegos sensownej przyczyny ale wiem juz ze napewno to nie niby srubka od oslony bo takiej opcji nie ma i nie ma opcji ze 10k km cos lezalo na rozrzadzie ;)

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
dziwna sprawa ale teraz trzeba dojść czy ktoś po tobie czasem tam czegoś nie robił

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Ewidentnie coś wpadło.
Wygląda na śrubkę lub podkładkę...

Ale reklamacji nie uwzględniaj, skoro przyjechało porozkręcane.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
nie uznaje bo jak by mi wpadlo to by sie rozsypal zaraz po zlozeniu rozrzadu a nie po 10k... : )

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Pasek wieloklinowy czasami potrafi się dostać pod osłonę jak się zerwie i też może nabalaganic

P

PogotowieSamochodoweUK

Hahaha... mialem taki strzal podczas prac nad projektem.
Robilismy polo 2.7 bi turbo. Klient byl juz wycienczony finansowo I zamowil tunera zeby przyjechal do mnie I na drodze wystroil kiedy mowilem mu ze bez chamowni to niech nawet sie nie osmiesza.
Ale bylo taniej....
Celowalismy w 700km wiec powiedzialem ze pasek trzeba juz dac minimum DAYCO High Tensive z teflonem albo Czerwony lub nawet niebieski Gates. No ale to kolejne pieniadze klujace w jego debet na koncie I kazal zalozyc to co bylo bo ledwo zalozone jak twierdzil wlasciciel sprzedajacy silnik.

I co sie stalo? 5 przejazdow ok, ostatni przejazd gdzie finalnie tuner twierdzil ze krecimy sie w granicach nie 700 a 730km I przy trojce poszedl strzal, para z pod maski, dzwiek zgubionych kluczy na drodze I plama oleju oprawiona w huk towarzyszacy mlotowi pneumatycznemu przy skuwaniu asfaltu....

Myslalem ze padne ze smiechu bo koles doslownie mial lzy w oczach a ja nie moglem nic poradzic oprocz powiedzenia ''przeciez ci mowilem ze przy takich mocach pasek bedzie szarpany jak trzeba I trzeba juz cos lepszego...''

Pozniej sie okazalo ze tuner to nie tuner tylko forumowy spec bez legalnego oprogramowania I szczesliwie w sadzie wlasciciel wywalczyl pokrycie kosztow przez goscia a procurator wystapil o ukaranie za jazde bez waznego ubezpieczenia (modyfikacje nie byly zgloszone do ubezpieczenia a w UK jest to konieczne) oraz nie byly zaakceptowane na przegladzie rzeczoznawcy.
Wszystko dlatego ze akcja dziala sie na drodze publicznej jakies 2km od warsztatu heheeh

Komedia jakich malo.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Tak to jest jak klient jest mądrzejszy w gębie od mechanika ;) ja wczoraj oddałem ducato 2.8 po wymianie silnika, silnik był tak poznaczony przez handlarzy że nawet miski nie wolno było ściągnąć a miska okazała się dziurawa i mówię do klienta ze od razu zmienimy simering na wale od strony skrzyni on mówił że nie bo jest zaznaczony i niby jest nowy :). Wczoraj o 23 odebrał auto i poleciał od razu w trasę ciekawe kiedy przyjedzie i powie że cieknie z silnika ...

Do góry Bottom