• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 3.0 tdi łańcuch rozrządu

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Witam. Panowie mam czysto teoretyczne pytanie odnośnie rozrządu do 3.0 tdi. Robie rozrząd przy takim silniku który podczas zapalania przez 2-3 sekundy sie repecił i po rozebraniu nie widać kompletnie nigdzie śladów ocierania sie o obudowe czy jakichś luzów. Rozrząd i tak pójdzie nowy ale ciekawość mnie gnębi który ten łańcuch takie odgłosy wydaje :)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Te czy sekundy repecenia to hooy. Posuchej Pan Opla Albo Skody. Tam jest repecenie jak trza.
W Audi to pewnie sprzęgło klimy, a ty żeś rozp...dził motor. A mógł chłopina jeszcze polatać tym ałdi.

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Nie pierwszy raz to robie i po wymianie zawsze spokój. Po łańcuchu delikatnie widać że przytatry ale zastanawia mnie z którego łańcucha sie bierze ten dźwięk przy zapalaniu.

Mastah

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kielce
Wada gornych napinaczy. Choc najciekawsze jest to, ze jesli juz dojdzie do przeskoczenia lancucha to przeskakuje ten dolny, najdluzszy.

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Zawsze idzie cały komplet. Ale generalnie każdy dobry mechanik powinien zrozumieć działanie mechanizmu i przyczyne usterki, a nie tylko wymieniać bo " tak ma być" chodź nie wie dlaczego :)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
W tych przypadkach nie ma prostej odpowiedzi dlaczego tak a nie inaczej. Po prostu i tyle.

Do góry Bottom