• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 4.2 TDI BVN 326KM ustawienie rozrządu - kontrola

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Dobrze przepraszam, ale leżenie na motorze z lusterkiem to niezbyt fajna fucha poza tym taka weryfikacja jest zawsze niepełna.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Kolega jest jeszcze na etapie diagnozowania problemu a nie wymiany łańcucha.
Stąd brnięcie w zbędne koszty to przesada, no chyba, że właściciel nie widzi w tym problemu.
Problemem może okazać się reakcja po wymianie rozrządu w sytuacji powrotu do punktu wyjścia - silnik nie pali.

A tak btw. coraz częściej ludzie dzwonią do ASO wypytać się o koszta robocizny, tym bardziej w aucie "premium".

I teraz:

K - dzień dobry bo ja chcę sprawdzić rozrząd bo chyba przeskoczył, ile kosztuje wyciągnięcie silnika i sprawdzenie ?
ASO - koszt sprawdzenia to 3 tys zł netto, silnika nie trzeba wyciągać.
K- A to parch mechanik mnie chciał oszukać, bo mówił, że trzeba...

Itd.

Kwestie męczenia się pomijam, za takie prace odpowiednio trzeba się cenić. Tylko trzeba wiedzieć ile.

Pozdrawiam

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Ale się awantura zrobiła. Panie komar200 i slawek1 nie napinajcie się tak :D chodziło mi o to czy otwory w pokrywach służą do sprawdzenia rozrzadu. Piszecie że nie a ja twierdze że tak :p złoże poprawnie rozrząd to się okaże. Na chwile obecną wywaliłem vacu i widać przesunięcie o ok 1-2 ogniwa (sprawdzone lusterkiem :p ) więc co by nie było silnik trzeba rwać . w czwartek wywale napęd i może sprawdzę stan łancucha jak czasu starczy :D

Pozostałym Panom dziękuję za udział w dyskusji gdyż mało osób chce pomóc w sprawie tago silnika. myślą chyba ze jak jest w a8 i 4.2 to i musi być chuj wie jak magiczny :D

Pozdrawiam serdzecznie i będziemy rozwijać temat BVN w tym temacie :D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Nikt sie nie napina, normalna rozmowa. Po to wlasnie jest forum. I nie mowie tutaj o forum golfa :v

Odezwij sie do mnie na pw, wysle Ci troche co nie co odnosnie tego silnika.

Pozdrawiam

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
autodata przewiduje na wymiane rozrzadu 20,70 rbh wiec w serwisie liczać około 350 zł/rbh = dobre 7.500 pln :)

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie ma tam żadnej magii tylko pracy wiecej i powtarzam się tym razem. Żeby zrobić to poprawnie trzeba motor wyrwać. Kuzwa nie madrowal bym się w temacie o którym bym nie miał pojecia. A procedury serwisowe są jakie są. Zeby nie była taka rotacja ludzi w ASO to może by nie było takiego przedruku zreszta zle przetlumaczonego z niemieckiego. Chciał się pochwalić wiedzą a wyszło jak zawsze.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Nie służą do sprawdzenia rozrządu. Użyj dedykowanych blokad. Z racji na przebieg jak dla mnie mozesz rwać motor i naprawiać głowice.Rozrzaf specyficzny. Zastanów sie czy na pewno stać Cie na takie eksperymenty bo wnioskując z Twoich pytań błądzisz we mgle.

Tak wiec proszę nie mondralować bez pelnej wiedzy :) fakt ze bawet w aso o tym nie wiedzą. Otwort które mnie zastanowiły, są do weryfikacji ustawienia rozrządu IMG_20180409_114625_1CS.jpg IMG_20180409_114548_1CS.jpg

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
No jeżeli jest to prawdą to przyznaję się, nie wiedziałem o takich metodach. Może nie było mi to potrzebne robię inaczej i też jest dobrze ale nauczyłem się czegoś od wnikliwego czlowieka. Dziękuję.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Znów się arni czegoś nauczyłeś!! To udany dzień;] Ja też zaliczam go do udanych bo rozmowa którą zakończyliście wnosi coś konstruktywnego do Naszego życia.

Miłej zabawy z tym silnikiem.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Aha, zaoonnialem napisac ze auto jezdzi :p tak wiec wuelkiwj magii tam nie ma :p

Do góry Bottom