• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 80 B4 1.9 tdi szarpie

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
Mam audi 80 b4 1.9tdi 1z i auto szarpie na 4 i 5 biegu przy obrotach 1700-2300. i nie wiem co moze byc przyczyną.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
bo nie wiedzialem ze wazne

jakies 25-30 tys czyli rok temu podobny objaw byl i gosc mi czyscil nastawnik . wrociło by ?

A

autozibi

Więc nadal może występować problem w skrzyni , po za tym sprawdź przeguby napędowe wewnętrzne .
Warto też sprawdzić filtr paliwa .

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
ale rok byl spokoj jak wyczyscil nastawnik. a co przeguby by mialy do szarpania na niskich obrotach ?

A

autozibi

Trzeba dostać się do nastawnika i sprawdzić .
Po za tym może zacina się EGR ale to mało prawdopodobne w tym aucie .

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
dobra dzieki , jakby ktos miał jakis pomysl to niech napisz. a nie wiesz czy jak zmienil bym koncowki od a4 afn to wzrosnie cos moc?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wygląda na to,że nastawnik zebrał trochę opiłków. Teraz nie wiem co masz za nastawnik bo występowały w tym modelu dwa rodzaje. Może i dasz rade wyczyścić ale zostaje kwestia ustawienia dawki i tu potrzebny jest komp. Z tą wymianą końcówek to mit krążący po necie a w szczególności na forum audi.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Myślę że nie w tym dziale i być może nie na tym forum to pytanie z tymi końcówkami choć z moich informacji wynika że zmiana końcówek na większe daje efekty szczególnie po remapie.
W moim AFNie przymierzam się do zmiany na 0.216tki, co wyjdzie, zobaczymy.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
a nastawnika nie idzie jakos nie idzie sprawdzic bez rozbierania ? i czy dawka mogla sie przestawic ?

Do góry Bottom