• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

AUDI A2 1,4 PROBLEM Z EGR

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
witam, mam taki problem: samochód jak w temacie, co ok 150-200 km wyrzuca błąd : Nieodpowiedni przepływ spalin w układzie EGR.
1. zawór wymieniony na nowy OE
2. przewody wyczyszczone , brak nagaru sadzy itp, drożne
3. po skasowani błędu egr działa normalnie odczyt parametrów rzeczywistych i oczekiwanych pokrywa się, do czasu gdy wyrzuci błąd przepływu spalin - wtedy jakby odcinał sterownie EGR - wartości rzeczywiste - 0% brak reakcji, po skasowaniu błędu znowu funkcjonuje ok przez 150-200 km.

czy macie pomysły co może być przyczyną ??
zastanawiałem się nad zaworem podgrzewania na separatorze odmy , ale nie bardzo wiem jak go sprawdzić:

Załączniki

• separator.jpg
    separator.jpg
    23,3 KB · Wyświetleń: 12

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
powiem szczerze że przepływkę pominąłem, silnik pracuje b.ładnie równo nie ma żadnych innych oznak jak wyrzucenie błędu i kontrolka Check - ale spróbuję w przyszłym tygodniu z tą przepływką dzięki za podpowiedź, zobaczymy....

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie powinno się brać za wymianę EGR przed dokładnym sprawdzeniem czujnika przy pedale sprzęgła, mianowicie czy każdorazowo w górnym położeniu działa gdyż to właśnie on głównie steruje zaworem. Mniej kłopotliwe i szybsze. Jasne?

Do góry Bottom