• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 2.0 TDI 2005 [BMM] problem z zaworem EGR

MaciekGW

Początkujący
Punktów
3
Witam, chciałbym się poradzić mądrzejszych ode mnie (w dieslach mało siedzę).
Auto:
Audi a3 2005 2.0 tdi oznaczenie silnika BMM.

Auto przestało jechać, gasło, check, sprężynka. Po podpięciu do kompa 2x błąd
P0403 - system recyrkulacji spalin nieprawidłowe działanie
P040? ( nie pamiętam dokładnie kodu, chodziło o zawór sterowania egr, nieprawidłowe działanie )

Pierw w dłoń miernik, przedzwoniłem kable, posprawdzałem stan kabli itp wszystko ok.
Wyciągnąłem egr, zasyfiały cały, decyzja wymiana. Założyłem nowy PIERBURGa, oczyściłem kanał dolotu z nagaru. Po założeniu auto odpalone, check nie wyskakuje ( wcześniej od razu po odpaleniu nawet po skasowaniu check + sprężynka ) jazda próbna, 5 km wszystko ok, nagle sprężynka mruga, tryb awaryjny. Błąd P0403 - system recyrkulacji spalin nieprawidłowe działanie. Kasuje, jadę dalej i loteria.. Rozpędzam się do 180, wszystko ok, puszczam gaz, schodzi z obrotów błąd, kasuje, jadę wolno, dodaje gazu, schodzi i błąd. Później już losowo nawet przy wolnej jeździe.
Dodam może filmik z parametrów pracy egr, widać ewidentnie różnicę ale nie potrafię się domyślić czym jest to spowodowane. Czy mógłby ktoś coś doradzić ?
Czujnik ciśnienia doładowania, przepływka wyczyszczone, EGR nówka prosto z hurtowni, żadna używka.
EGR bez żadnych podciśnień, sterowany elektrycznie.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Możliwe objawy:

Możliwe przyczyny:
  • Bezpiecznik (-y) powodują zły kontakt lub są uszkodzone
  • Woda w obudowie zaworu EGR (N18)
  • Okablowanie z / do zaworu EGR (N18) jest wadliwe
  • N18 uszkodzony
    • zawór (N18) EGR nie działa (robi nic lub jest stale otwarty lub zamknięty); zawór może zostać otwarty w niepożądanych momentach (zamknięcie nie jest złe), tak aby cylindry dostały za dużo spaliny do przetworzenia
  • Usterka ECU (mało prawdopodobne, ale niemożliwe)
Możliwe rozwiązania:
  • Sprawdź / wymień bezpieczniki
    1. wyjąć bezpiecznik (s)
    2. oczyścić końce lonta (bardzo lekki piasek drobnym papierem ściernym, następnie bardzo mało rozpylacza kontaktowego)
    3. zmierzyć bezpiecznik (y) za pomocą multimetru (bezpiecznik (e) czasami wygląda dobrze, ale wygląd może oszukiwać)
    4. wymień / wymień bezpiecznik (s)
    5. czasami na zewnątrz skrzynki bezpieczników nie widać nic, ale wewnętrzna strona skrzynki bezpieczników jest uszkodzona
    6. jest częścią, w której naciskasz bezpieczniki utlenione lub stopione?
  • Sprawdzić okablowanie i połączenia do / z zaworu EGR (N18)
  • Sprawdź / wymień zawór EGR (N18)
    • diesel: sprawdź [Module-01], [Measured value blocks-08], Group 003, field 4

Do góry Bottom