• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1.8 5l 1997 r

Bru Lion

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wieruszów
Potrzebuję pomocy w określeniu usterki. Otóż dziś na trasie mocno cisnąłem ok 200 km/h. Po jakimś czasie zaświeciła mi się kontrolka oleju. Zaraz potem delikatnie stracił.na mocy... zjechałem tocząc się na parking. Temperatura chlodzenia wzrosła do.niemal 100 stopni. Pomyślałem, że wiatrak padł... nawet się nie załaczył zimny jak.lód. W zbiorniczku z płynem.chłodzącym piana... sprawdzałem poziom oleju ale tu jest ok. Oleju również nie zauważyłem w plynie chlodzącym. Delikatnie zaczął dymić na biało. Co może być skutkiem przegrzania silnika i prawdopodobnie uszkodzenia uszczelki pod głowicą. Silnik zaczął dziwnie turkotać no i stracił na mocy. Owszem tomstary już samochód i do przegrzania moglo.dojsc i tego typu uszkodzeń.
Jaki może być koszt wymiany uszczelki. ??
Nie wiem co.z tym wentylatorem... czy cos na złączce czy jakiś czujnik czy sam wentylator padł. Ale tak czy siak powinien się.załączyć.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Silniki Formuły 1 nie zawsze dojeżdżały do mety wyścigu. A A-3 to nawet nie
sportowy samochód. Chyba czas wymienić na Porsche. Te 200 km/h spokojnie łyka.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
366
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
I ten wiatrak przy 200tu potrzebny jak ku...wie majtki.
Zajechałeś silnik i tyle w temacie, do takich obciążeń jak sam widzisz nie wystarczają standardowe oleje, chłodzenie itp...
Często trzeba montować dodatkowe gadżety jak np. chłodnica oleju, zegary do monitorowania temperatur a to są koszta niestety.
Sama kondycja silnika ma wielkie znaczenie ma się rozumieć.

Do góry Bottom