• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1.8T 180km brak mocy

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
opiszę może jak to się zaczeło. w trakcie przyśpieszania od zera np. jedziesz na 2 biegu, dajesz cały gaz i w granicy 4tys pojawiało się przymulenie objawiające się 2-3 szarpnięciami. jak by się odpuściło gaz, dodało, odpuściło i dalej szedł normalnie. Na początku były to łagodne krótkie przymulenia a teraz już coraz większe.
Przepływomierz jest nowy i sprawdzałem jakie wartości pokazuje i jest ok. stary wyrzucał błąd. Wymiana była z innego powodu. W jeździe 0 różnic. Na filmie nie widać tego przymulenia ale teraz jest kolejny problem. Samochód jak się wciaśnie cały gaz to w ogóle nie ma siły przyśpieszać i szarpie. A dając powoli gaz przyśpiesza ale mocy brak.

Mi się zdaje że i turbo powoli będzie do wymiany albo i już jest. Nagrałem film w czasie jazdy jakie dźwięki wydaje. Oceńcie sami. Powiedzcie mi czego dokładnie logi zrobić aby stwierdzić co dzieje się z nim nie tak

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
A ciśnienie paliwa sprawdzałeś? Przepustnica czysta i dostosowana?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
zaciekawił mnie temat i zacząłem główkować, wertowałem internety i i dzwoniłem do kumpla też mechaniora... z tego co się udało ustalić mniej więcej do sprawdzenia zawór regulujący ciśnienie DV, przepływka sprawdzić czy w 100% podaje dobre wartości, ciśnienie paliwka i króciec od dołu dolotu potrafi się przypchać razem z przewodem do regulatora ciśnienia paliwa

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Przepływkę założyłeś ori? Bo jeśli jakiś zamiennik to nie licz na efekty.
Może byś jakieś logi wstawił tego auta.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
wstawię ale nie można go odpalać bo rzęzi rozrząd i strach nim jeździć, przepływka ori boscha założona.

Mpps

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
LU-belskie
Masz na myśli łańcuszek łączący wałki rozrządu??
Z nim różne cyrki się dzieją, wyciąga się sam łańcuszek, ale i często gęsto sam fazator daje du...y.
Jaki to dokładnie silnik KOD?? Który rok auta??

autousluga

Nowy
Punktów
0
kolego sprawdź rozrząd czy nie siada..i zobacz w jakims stanie jest łańcuszek na wałkach i jego napinacz..

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
tu słychać od paska , rozrząd nie zmieniany po kupnie samochodu i przed kupnem też długo nie był. Rozbiorę i dam znać

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Podaj kod silnika bo moze mam lancuch od niego na warsztacie to by sie podmienilo

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
za 2 godz dam znac. A lancuch chodzi od strony skrzyni czy rozrządu bo to slychac od rozrządu. Pasek klinowy ściągałem na próbę czy to nie jest jakas rolka

arturrz83

Nowy
Punktów
0
Ja to miałem tyle że w a4.... za silnikiem z lewej strony głowicy zawór egr? Przykręcony do głowicy. W środku podwija się guma i jest nie szczelny.... Zaslepilem go, zamiast blaszanej uszczelki dałem klingieryt działa 4 lata i po sprawie....
Powodzenia.

Aha i sprawdź połączenia gumowe odmy na bloku....

Ostatnia edycja:

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
najpierw niech ogarnie krasnoludki w rozrządzie bo jak piepsznie to będzie wesoło po kolei panowie po kolei a tak na marginesie dolot cały szczelny jest

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
gość zabrał samochód i nie robi nic, przyjechał z nim drugi i powiedział mu "kup sobie nowy silnik" i robota się zakończyła. Ja tam stawiam na rozrząd bo stało to sie praktycznie momentalnie że stracił moc całkiem. Na wolnych obrotach chodzi na jak na 3 cylindry. Nie ważne czy gaz czy benzyna. A stało się to jak jeździł nim ten co kazał kupić drugi silnik i samochód wtedy dostał ostro po .....
A w dodatku pasek rozrządu jest strasznie luźno. Nie chce robić to niech jeździ.
Ja już miałem części kupione, części oddałem i po problemie :D
temat do zamknięcia

Do góry Bottom