• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 1,8T nieszczelność przy kolektorze?

Harnasik

Nowy
Punktów
0
Panowie, takie pytanie - pacjent Audi A3 1,8T, auto ma swoje lata 2000 rok, ale ...kiedys zmieniałem kolektor wydechowy bo pękł, z Ibizy Cupry, wszystko spasowało, śmiga tak drugi rok, ale zauważyłem a właściwie usłyszałem ostatnio dziwne szumy, dźwięki wirnika jak z tzw "rolki" go bujne czyli trzeci bieg i gaz w podłogę z wyższych obrotów, auto idzie ale w momencie podawanie ostrego ciśnienia coś tak właśnie nietypowo szeleści, zastanawiam się czy znowu się rozleciał kolektor czy wydmuchało coś, jak to sprawdzić? Coś jakby było nieszczelne i przepuszcza przu dużym ciśnieniu.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Widać często okopcenie w miejscu gdzie jest nieszczelność albo odpal jeden niech zatyka rurę wydechowa drugi patrzy czy syczy i skąd...

Harnasik

Nowy
Punktów
0
Ok a gdyby cały układ od tyłu zapełnić dymem z dymiarki bo mogę takie coś wypożyczyć to też wyjdzie nieszczelność przy turbo od strony gorącej? To znaczy w sensie ta część wydechowa? Czy nie da rady tak?
No ale w tyłek wsadzam wężyk uszczelniam go i w układ nabijam dym.

To jest dziwne bo normalnie śmiga wszystko ok, ten odgłoś dziwny zaczyna się gdy z tzw "rolki" się dusi np na 2 biegu, albo 3-cim gaz do podłogi i pierwszy strzał ciśnienia i wtedy jak on tak dowali ciśnienia i niutony idą na koła to jest ten przydźwięk może faktycznie coś lekko rozszczelnione i wtedy przedmuchuje.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ja w moim pasku b5 1.8t do odnalezienia nieszczelnosci w wydechu zrobiłem patent z środkiem do czyszczenia wtryskiwaczy. Załozyłem węzyk na wkrętkę w kolektorze ssącym od lpg , drugi konieć do płynu. Podcisnienie zaciągło płyn na pracującym silniku który to przepalił i powstał biały dym w wydechu.

Do góry Bottom